VALENTIN INZKO

'Prisutnost međunarodne zajednice nužna je u BiH'

27.01.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je da međunarodna zajednica mora još ostati angažirana u toj zemlji zbog poteza i izjava pojedinih političara u BiH koji bi mogli voditi raspadu države, priopćeno je u petak iz OHR-a

'Trend koji najviše zabrinjava je osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava i vladavine zakona, uključujući i izjave dužnosnika u prilog raspada države i šovinističke komentare protiv pripadnika drugih naroda. Međunarodna zajednica mora ostati fokusirana i angažirana u Bosni i Hercegovini i solidarizirati se s građanima ove zemlje', rekao je austrijski diplomat koji je na čelu međunarodne uprave u BiH. Kako su priopćili iz OHR-a, Inzko je u govoru akademskom osoblju i kreatorima politike na seminaru o miru u BiH, održanom na Sveučilištu u Grazu, kazao da bi 'prestanak angažmana međunarodne zajednice dao priliku onima koji žele oslabiti državu, što bi opet dovelo do kaosa'.

'Političke stranke i lideri još uvijek pokušavaju vršiti utjecaj nad policijom, pravosuđem, javnom upravom, javnim medijima, javnim poduzećima. To se događa unatoč zakonima koji su na snazi, unatoč značajnim ulaganjima međunarodne zajednice. Politički nadzor stranaka nad javnim institucijama suprotan je imperativima moderne demokracije', ocijenio je Inzko.

Pri tome je istaknuo da međunarodna zajednica mora zagovarati postizanje poslijeratnog sporazuma na temelju okvira iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

'Međunarodna zajednica se mora solidarizirati s građanima ove zemlje. Naša stalna opredijeljenost za i fokus na Bosnu i Hercegovinu je put za postizanje našeg zajedničkog cilja - Bosna i Hercegovina koja je stabilna i sigurna i koja je u stanju rješavati svoje probleme kroz institucije kako se bude kretala k potpunoj integraciji u euroatlantske strukture', rekao je Inzko.