Svijet NOVI NAPAD SOMALSKIH GUSARA

Na brod pucano raketama iz ručnog bacača

Gusari su napali trgovački brod pod američkom zastavom koji je plovio uz somalsku obalu, ali nisu se uspjeli ukrcati na plovilo, prenio je CNN riječi neidentificiranog NATO-ova dužnosnika.

Reuters javlja da su iz broda odmah zatražili potporu NATO-ovih snaga i da brod sad plovi pod vojnom pratnjom.

Brodar Liberty Maritime iz Lake Successa u New Yorku objavio je da je posada broda Liberty Sun neozlijeđena. "Sretni smo što nitko nije ozlijeđen i što su i posada i brod dobro", kaže se u priopćenju brodara.

Liberty Maritime kaže da su gusari ispalili rakete iz ručnoga bacača, a pucali su na brod i iz automatskog oružja. Brod prevozi američku hranu za Afriku i plovi iz Houstona u Mombasu u Keniji.

Već je drugi put u tjedan dana napadnut američki brod u toj regiji. U nedjelju su američki snajperisti ubili trojicu gusara i oslobodili oteta američkog kapetana kojega su napadači pet dana držali u čamcu.

Naoružani somalski gusari sve češće napadaju na važnim rutama u Indijskome oceanu i kroz Adenski zaljev. Otimaju desetke brodova sa stotinama mornara i za njih izvlače milijune dolara otkupnine.

U utorak su gusari oteli još dva teretna broda, a ti napadi pokazuju da ih nisu odvratile nedavne akcije francuskih i američkih specijalaca koji su ubili petoricu gusara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još