DRAMA U AUSTRALIJI

Premijerka spašavala živu glavu od prosvjednika!

26.01.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Čak 50 policajaca moralo je spašavati australsku premijerku Julie Gillard i šefa opozicije Tonyja Abbota od bijesnih prosvjednika za prava Aboridžina u Canberri

Gillard i Abbot bili su zatočeni pola sata u restoranu, u blizini parlamenta, prije nego što su ih policajci uspjeli spasiti, javljaju australski mediji.

Novinari s terena javljaju da se premijerka Gillard tresla od straha, a u bijegu od 200 razularenih prosvjednika, koji su njoj i Abbotu dovikivali 'Sramite se!' i 'Rasisti!' i bijesno lupali šakama po staklenim zidovima restorana, izgubila je i cipelu dok su je policajci doslovno vukli na sigurno.

Prosvjednike za prava Aboridžina razbjesnile su Abbotove uvrede i omalovažavanje Aboriginal Tent Embassyja (ATE) koji slavi 40 godina postojanja i simbol je borbe tog naroda za ljudska i politička prava. Abbot je prosvjednike izazvao izjavom da se Aboridžinsko veleposlanstvo treba ukloniti.

ATE je samozvano veleposlanstvo Aboridžina, uspostavljeno na travnjaku australskog parlamenta 1972. godine, u vrijeme žestoke borbe starosjedilačkog naroda da mu se prizna pravo na zemlju i 'izgrađeno' od nekoliko šatora kao odgovor na kršenje prava naroda starosjedioca. Mjesto je okupljanja političkih aktivista za prava domorodaca koji promoviraju suverenitet australskih Aboridžina.

Australska vlada, naravno, ne priznaje to aboridžinsko veleposlanstvo.

Strah i bijeg australske premijerke