REPORTERI BEZ GRANICA

Sloboda medija u Hrvatskoj kao u Sierra Leoneu!

26.01.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Od 179 zemalja, Hrvatska se u najnovijem izvješću udruge 'Reporteri bez granica' - Indeks medijskih sloboda u svijetu 2011-2012., našla na 68. mjestu zabilježivši pad od šest mjesta u odnosu na prethodnu godinu

Zemlje su svrstane u pet kategorija: dobra situacija, zadovoljavajuća, uočljivi problemi, teška situacija i vrlo teška situacija, a Hrvatske se našla među zemljama s uočljivim problemima.

Hrvatska se na tom popisu nalazi iza Mauritanije, Mozambika, Tonga, Sierra Leonea i Lesota, a dijeli isto mjesto s Burkinom Faso

'Represija je, kada je riječ o medijima, obilježila 2011. godinu. Nikada prije nije sloboda informiranja toliko bila povezana s demokracijom. Nikada novinari nisu toliko razbjesnili neprijatelje slobode i nikada se fizički napadi na novinare i cenzuriranje njihovih tekstova nisu činili tako brojni', ističe se u izvješću 'Reportera bez granica'.

Od Hrvatskoj bližih zemalja, Austrija se nalazi na visokom petom mjestu, Slovenija se našla na 36. mjestu, Mađarska na 40., BiH na 58., Italija na 61., Srbija na 80. mjestu, Makedonija na 94., a Crna Gora na 107. mjestu. Govoreći o stanju na Balkanu, u izvješću se ocjenjuje da je 'gospodarska kriza naglasila probleme s kojima se mediji u regiji suočavaju - korištenje medija za privatne ili kriminalne interese, nepoštenu konkurenciju na vrlo malim tržištima i samocenzuru sve većeg broja bijedno plaćenih novinara'. Također se ističe da su sudski dužnosnici, u dosluhu s vladom i često korumpirani, više zainteresirani za maltretiranje medija nego kažnjavanje onih koji prijete ili čak fizički napadaju novinare.

'To je bio slučaj, na primjer, s BiH, Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom, koja je zatvaranjem Plus Produkcije, u čijem su vlasništvu bila tri dnevna lista i vodeća privatna TV postaja, izgubila 40 posto svojih medija', dodaje se u izvješću.

Prva mjesta u izvješću o indeksu medijskih sloboda zauzele su Finska, Norveška, Estonija i Nizozemska, a na začelju su Kina, Iran, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja

SAD se nalazi na 47. mjestu, ali je zabilježio pad za čak 27 mjesta 'zahvaljujući' prvenstveno uhićenjima novinara koji su pratili pokret Occupy Wall Street. Rusija se nalazi na 142. mjestu, s 'tmurnim' stanjem slobode medija. Velika Britanija, koja se nalazi na 28. mjestu, izaziva zabrinutost zbog stajališta prema zaštiti privatnosti i odgovorom na nemire koji su izbili u Londonu.

Reporteri bez granica su međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu koja se zalaže za slobodu medija i slobodu informacija. Organizacija je osnovana 1985. i svake godine objavljuje Indeks medijskih sloboda u svijetu.