POLITIČKA KONTROLA

Sukob oko policije Federacije BiH

25.01.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Unutar vladajuće koalicije u Federaciji Bosne i Hercegovine pojavile su se prve ozbiljne napukline koje bi mogle poljuljati vlast u tom entitetu, ali i utjecati na odnose snaga na državnoj razini, sugeriraju u srijedu mediji u BiH izvješćujući o sukobu između Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) zbog novog prijedloga zakona o unutarnjim poslovima.

Vlada Federacije BiH u utorak je, unatoč protivljenju ministara iz redova SDA, usvojila nacrt zakona o unutarnjim poslovima i odlučila ga uputiti u parlamentarnu proceduru. To je prvi put da se neka odluka donese preglasavanjem otkako su SDP i SDA u suradnji s Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom 'Radom za boljitak' uspostavile federalnu vladu isključivši iz nje HDZ BiH i HDZ 1990.

Naglašavajući tu činjenicu 'Oslobođenje' citira SDA-ova ministra Adila Osmanovića koji je ovo nazvao presedanom.

'Očekivati da će oporba (u parlamentu) poduprijeti nacrt (zakona) je presedan u političkom djelovanju nepoznat u demokratskom svijetu", izjavio je Osmanović aludirajući na naznake kako će SDP saveznika za usvajanje spornog zakona potražiti u oporbenom Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Tijekom početnih rasprava o novom zakonu o unutarnjim poslovima SDP i SDA su razmijenili teške riječi optužujući se uzajamno za pokušaj zadržavanja odnosno preuzimanja političkog utjecaja nad radom Uprave policije federalnog MUP-a.

Nacrt zakona kakav će biti upućen u parlament predviđa da ravnatelja policije ubuduće imenuje entitetska vlada, a ne posebni neovisni odbor kako je to sada slučaj.

U SDA drže kako je to jasno miješanje politike u rad policije, što SDP-ov ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, koji je prijedlog i sastavio, odbacuje.

"Ovaj zakon jamči operativnu i financijsku samostalnost federalne Uprave policije", tvrdi Kurteš te dodaje kako i u drugim europskim zemljama vlade imenuju ravnatelje policije.

Unatoč ovakvim tvrdnjama ministra Kurteša Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) ranije je sugerirao kako bi ovakav nacrt zakona trebalo povući i "doraditi ga".

Predsjednik SDA Sulejman Tihić o cijelom je slučaju odmah u utorak razgovarao s posebnim predstavnikom Europske unije u BiH (EUSR) Peterom Sorensenom. U priopćenju koje je objavila SDA stoji kako je Tihić Sorensenu prenio zabrinutost zbog pokušaja da se policija stavi pod političku kontrolu. "Usvoje li se ovakve izmjene, bio bi to povratak u vrijeme komunizma kada su centralni i općinski komiteti imenovali i razrješavali policijske dužnosnike", rekao je Tihić Sorensenu.

IZ SDP-a su pak poručili kako se SDA protivi zakonu jer želi zadržati postojeći utjecaj na rad policije.

Mediji u BiH su u komentarima isticali kako je prava meta SDP-ove promjene zakona sadašnji ravnatelj federalne Uprave policije Dragan Lukač nad kojim ta stranka nema nikakvu kontrolu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i sam je za "Oslobođenje" potvrdio kako postoji osnov za ovakve tvrdnje izjavivši kako sumnja da je Dragan Lukač meta zbog istraga koje se vode".