WOLFGANG PETRITSCH

Bosna i Hercegovina ide unatrag

25.01.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch pridružio se upozorenjima kako se BiH može raspasti nastavi li se ugrožavanje njenih državnih institucija te je pozvao Europsku uniju da odlučnije reagira na takve pojave.

"Bez ikakve dvojbe, EU treba jasno reći da se europski standardi narušavaju i da se to ne smije dopustiti. BiH će biti decentralizirana i to nije problem, no neke stvari moraju biti zajedničke poput sigurnosne službe, sudstva i institucija koje rade na približavanju EU", izjavio je Wolfgang Petritsch kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz".

Slično upozorenje ranije je iznio i Paddy Ashdown, još jedan bivši visoki predstavnik za BiH koji je pozvao međunarodnu zajednicu, a posebice EU, da odlučnije djeluju u BiH.

Petritsch je ocijenio kako BiH zadnjih godina ide unatrag, a to je posljedica činjenice da je međunarodna zajednica predugo dopuštala lokalnim vlastima "da se igraju" umjesto da na njih snažnije prenese odgovornost za stanje u zemlji.

Zbog krize u samoj EU, drži Petritsch, sve je manje interesa za jugoistočnu Europu, a to je poseban problem za "nedovršene i slabe države poput BiH, gdje je interes za entitete jači od interesa za državu".

On je posebice istaknuo kako su uspostava suda i tužiteljstva na državnoj razini u BiH bili veliko postignuće te je ocijenio nedopustivim pokušaje iz Republike Srpske da se ta pravosudna tijela dovedu u pitanje.

Komentirajući učestale najave iz RS o mogućoj secesiji tog entiteta od BiH, Petritsch je kazao kako bi taj problem trebalo promatrati u regionalnom konktekstu.

"Mislim da je Beogradu postalo jasno da što god RS negativno uradi u odnosu na državu BiH, to će imati negativni utjecaj na aspiracije Srbije ka Europskoj uniji", ocjena je austrijskog diplomate.