PROTJERIVANJE INSPEKTORA

Sjeverna Koreja prekida suradnju s IAEA-om

14.04.2009 u 20:56

Bionic
Reading

Sjeverna je Koreja u utorak izvijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da smjesta prekida suradnju s tom organizacijom, priopćio je glasnogovornik IAEA-e Marc Vidricaire

BEČ/PJONGJANG - U Sjevernoj Koreji se nalaze inspektori IAEA-e koji nadziru jesu li svi nuklearni pogoni ugašeni ili rasklopljeni.

Pjongjang sada, međutim, najavljuje da planira ponovno pokrenuti sve nuklearne pogone, uključivo i reaktor i pogon za obradu iskorištena nuklearnog goriva.

Sjeverna Koreja tim potezom odgovara na odluku Vijeća sigurnosti UN-a koje je osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete.

Bijela kuća u utorak je pozvala Sjevernu Koreju da prestane izazivati te da poštuje svoje međunarodne obveze.

"Pozivamo Sjevernu Koreju da prekine svoje provokativne prijetnje, poštuje volju međunarodne zajednice i svoje međunarodne obveze", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs na dnevnom brifingu za novinare.

Bijela je kuća reagirala na objavu Pjongjanga da se povlači iz šestostranih pregovora, na kojima je u rujnu 2005. prihvatio sporazum o uklanjanju svoga nuklearnog programa, te da će protjerati inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ponovno pokrenuti nuklearne reaktore.

"Povlačenje iz šestostranih pregovora i najava o nastavku nuklearnog programa ozbiljan je korak u krivu smjeru", naglasio je Gibbs.

Glasnogovornik Bijele kuće upozorio je da međunarodna zajednica neće prihvatiti Sjevernu Koreju sve dok ne prestane razvijati nuklearno oružje.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je osudilo nedavno sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila dugog dometa kao kršenje UN-ove zabrane razvoja raketne tehnologije i pooštrilo sankcije režimu u Pjongjangu.