REFERENDUM O EU

Pozdravi i čestitke slijevaju se iz Europe

23.01.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozdravio je u ponedjeljak ishod referenduma u Hrvatskoj ističući da je članstvo u EU-u prava nagrada za velik napredak koji je Hrvatska postigla u reformama

'Pozitivan ishod referenduma jasan je signal da je članstvo u EU-u i dalje privlačno. Članstvo je prava nagrada za izvanredni napredak koji je Hrvatska postigla na svom reformskom putu posljednjih godina', kaže se u poruci novog predsjednika Europskog parlamenta, koji je na tu dužnost izabran 17. siječnja.

'Hrvatski primjer šalje pozitivan signal i ohrabrenje cijeloj jugoistočnoj Europi da EU reagira primjereno kada se reforme nastavljaju, čak iako nam je u neposrednoj budućnosti potrebna faza interne stabilizacije', rekao je Schulz.

Fuele: Hrvatska čini Uniju jačom

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravio je u ponedjeljak u Bruxellesu rezultate referenduma u Hrvatskoj, ističući da će Europska unija biti snažnija s Hrvatskom kao 28. članicom.

'To je apsolutno vrlo pozitivan korak', rekao je povjerenik Fuele, dodajući kako cijeni što su mnogi građani Hrvatske sudjelovali na referendumu, 'bilo da su glasovali za bilo protiv' i da su oni koji su glasovali za otvorili put za zadnje korake koje Hrvatska još mora učiniti dok ne postane punopravna članica.

Upitan da komentira nisku izlaznost na referendum, Fuele je rekao da je to 'stvar Hrvata, da je i nesudjelovanje izražavanje mišljenja'. 'Ono što je najvažnije jest da su Hrvati imali mogućnost glasovati, svi su mogli donijeti odluku i za mene je najvažnije da je dvije trećine onih koji su izišli glasovalo za Hrvatsku u Europi, za jačanje EU-a s Hrvatskom kao punopravnom članicom.'

Povjerenik za proširenje je istaknuo da je uspješan referendum otvorio put za ratifikaciju ugovora o pristupanju u Hrvatskoj i u zemljama članicama EU-a, dodajući da Hrvatska ima još posla do ulaska u EU 1. srpnja 2013. godine, što će Komisija pratiti kroz proces monitoringa.

Na pitanje očekuje li ikakve probleme tijekom procesa ratifikacije, referendum u nekoj od zemalja članica, Fuele je rekao da ih 'ne očekuje', ali da misli da to nije 'automatski, nego vrlo ozbiljan proces'.

Komentirajući činjenicu da su hrvatski građani podržali ulazak svoje zemlje unatoč krizi koja potresa Uniju, Fuele je rekao da je 'dvotrećinska većina dio odgovora' te da 'proširenje nikada nije bilo problem, nego, naprotiv, dio rješenja i ulazak Hrvatske učinit će Europsku uniju još jačom'.

Fuele je rekao da je pozitivan rezultat referenduma vrlo pozitivan signal i za Beograd i Prištinu i ostale glavne gradove na zapadnom Balkanu. 'Nadam se da će te zemlje iskoristiti pozitivan poticaj stvoren uspješnom pripremom Hrvatske za članstvo u EU-u', rekao je.

Njemačka i Austrija: Dobro nam došli, prijatelji naši

Šefovi diplomacija Njemačke i Austrije Guido Westerwelle i Michael Spindelegger pozdravili su u ponedjeljak pozitivan ishod referenduma u Hrvatskoj koji joj otvara put da sljedeće godine postane punopravnom članicom EU-a.

Westerwelle je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se većina hrvatskih građana odlučila za EU, dodajući da će 'Europa s Hrvatskom biti bogatija, raznolikija i snažnija'.

Njegov austrijski kolega Spindelegger pozdravio je ishod referenduma kojim su 'hrvatski građani impresivno jasnim glasovanjem pokazali zrelost i okrenutost budućnosti'.

Istaknuo je da su hrvatski građani prepoznali povijesnu prigodu europskog ujedinjenja. 'S Hrvatskom dobivamo bliskog prijatelja i susjeda. Austrija je aktivno podržavala Hrvatsku od stvaranja države, zatim kroz teške godine rata, sve do dovršetka zahtjevnih pregovora s EU-om', rekao je Spindelegger, dodajući da će Austrija među prvima ratificirati ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Zastupnici EP-a očekuju skori dolazak hrvatskih kolega

Zastupnici Europskog parlamenta iz više političkih skupina pozdravili su u ponedjeljak ishod referenduma u Hrvatskoj na kojem se dvotrećinska većina odlučila za članstvo u Europskoj uniji, izražavajući zadovoljstvo što će uskoro moći pozdraviti hrvatske zastupnike, koji će do punopravnog članstva imati status promatrača u Europskom parlamentu.

'Gotovo dvotrećinskom većinom hrvatski narod odlučio nam se pridružiti u stvaranju zajedničke europske budućnosti. Hrvatski narod je pokazao da ideje i temelji na kojima je izgrađena Unija još uvijek snažno odjekuju. Veselim se hrvatskim kolegama koji će zauzeti svoja mjesta pored nas. U tom smislu skupina Europske pučke stranke i dalje će pratiti i podržavati ulazak Hrvatske u EU kroz proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima', rekao je čelnik političke skupine EPP-a Joseph Daul.

'Pozdravljamo jasnu poruku hrvatskih građana da žele sudjelovati u zajedničkim naporima na razvoju slobodne i otvorene Europe. Hrvatsko članstvo će pojačati mogućnost EU-a da pridonese stabilnom i prosperitetnom razvoju na zapadnom Balkanu, pružajući svim građanima jednake prilike kao i svim drugim Europljanima unutar Unije', izjavio je supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU - Hrvatska Gunnar Hoekmark, švedski zastupnik iz redova EPP-a.

Odluku hrvatskih građana pozdravila je slovenska zastupnica iz redova europskih socijalista Tanja Fajon.

'To je mudra i hrabra odluka koja pokazuje zrelost hrvatskih građana, koji unatoč teškoj ekonomskoj i financijskoj situaciji u EU-u razumiju velike koristi od europskih integracija. Čestitam građanima nama susjedne zemlje i odgovornim političarima za sve napore koje su uložili na postizanju toga cilja. Ulazak Hrvatske u EU pojačat će ekonomsku i političku suradnju između Slovenije i Hrvatske i donijeti novu pozitivnu dinamiku u regiji. Uvjerena sam da će današnji 'da' na referendumu potaknuti na nove napore koji su zemlji potrebni za provedbu neophodnih reformi. Kao europska zastupnica i potpredsjednica Zajedničkog parlamentarnog odbora EU - Hrvatska, veselim se što ću uskoro dočekati svoje hrvatske kolege i prijatelje koji će nam se kao promatrači pridružiti u Europskom parlamentu', rekla je Fajon.

Potpredsjednik parlamentarnog izaslanstva za jugoistočnu Europu Jelko Kacin također je pozdravio uspjeh hrvatskog referenduma o ulasku u EU. 'Srdačno čestitam susjedima iz Hrvatske i veselim se njihovom sudjelovanju u radu Europskog parlamenta na korist građana obje zemlje, obje ekonomije, šire regije, Europske unije i cijele Europe.'

'Upravo zbog teške ekonomske situacije odluka hrvatskih građanki i građana dokaz je političke zrelosti i vrijedna je divljenja. Nadam se da će ova politička zrelost imati odlučujući utjecaj na širu regiju', naglasio je.

'U ovom trenutku, Slovenija pristupanjem Hrvatske postaje istinski potpuno integrirana u EU. Sada smo praktično okruženi s četiri članice EU-a', rekao je Kacin.

Ishod referenduma u Hrvatskoj pozdravila je i zastupnička skupina Zelenih u Europskom parlamentu.

Njemačka zastupnica Franziska Brantner je u ime Zelenih izjavila da su 'hrvatski birači donijeli jasnu odluku o europskoj budućnosti svoje zemlje'.

Ona je rekla da je 'javna rasprava posljednjih tjedana o pristupanju Europskoj uniji bila dobra za Hrvatsku i da je ojačala demokratski legitimitet pristupnog procesa', izražavajući žaljenje zbog ranog sazivanja referenduma, tako da javna rasprava nije bilo toliko široka koliko je mogla biti.

'Za hrvatsku Vladu glasovanje također treba služiti kao katalizator za brzu provedbu reformi, posebice u području pravosuđa, protukorupcijskih reformi, zaštite manjina i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima. Zeleni će nastaviti pozivati Europsku komisiju i Parlament da nadziru reformski proces u Hrvatskoj', kaže se u poruci koju je potpisala zastupnica Franziska Brantner.

Britanija: Nadamo se glatkoj ratifikaciji

Britanski ministar za Europu David Lidington u ponedjeljak je pozdravio odluku hrvatskih građana koji su na referendumu u nedjelju podržali pristupanje Hrvatske Uniji, rekavši kako se nada daljnjem glatkom procesu ratifikacije Ugovora o pristupanju u zemljama članicama Unije.

'Pozdravljam odluku hrvatskih građana da se priključe Europskoj uniji. To se događa točno 20 godina nakon što su zemlje članice Europske zajednice odlučile priznati hrvatsku neovisnost i predstavlja još jedan korak u hrvatskoj integraciji u euroatlantsku zajednicu', rekao je Lidington u priopćenju Foreign Officea dostavljenog Hini.

'Nadam se glatkom ratifikacijskom procesu u zemljama članicama i nastavku napretka na reformama u Hrvatskoj kako bi EU mogla pozdraviti Hrvatsku kao punopravnu članicu u srpnju 2013.', dodaje se u priopćenju.

Odbor regija pozdravlja ishod hrvatskog referenduma

Predsjednica Odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije, Mercedes Bresso čestitala je u ponedjeljak hrvatskim građanima na ishodu referenduma za članstvo u Europskoj uniji te istaknula da uskoro očekuje devet članova iz Hrvatske koji će u tom tijelu imati status promatrača do ulaska u punopravno članstvo.

'U ime Odbora regija, željela bih poslati najtoplije čestitke hrvatskim građanima na odluci o ulasku zemlje u EU. Jako mi je drago što Unija, unatoč kompliciranom razdoblju kroz koje prolazi, ostaje privlačna za europske narode i još uvijek se smatra najboljom opcijom za osiguranje stabilnosti i napretka', rekla je Bresso.

'Hrvatski gradovi i županije su kroz pripreme za pristupanje Uniji uložili velike napore kako bi pomogli zemlji na putu prema članstvu. Uvjerena sam da se taj proces ne bi uspješno završio da nema snažnu potporu na lokalnoj razini i bez sudjelovanja i rada lokalnih i regionalnih vlasti u Hrvatskoj', dodala je Bresso, predsjednica institucije koja predstavlja lokalnu i regionalnu razinu vlasti u članicama EU-a.

Hrvatska će u Odboru regija imati devet predstavnika, koji će do stupanja u punopravno članstvo imati status promatrača.

'Odbor regija će što je prije moguće pozdraviti devet predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti u Hrvatskoj kako bi se upoznali s radom institucije, koja će također imati koristi od njihova doprinosa. Ti predstavnici bit će uključeni u rad Odbora kao promatrači do službenog ulaska Hrvatske u EU, što se očekuje 1. srpnja 2013.', kaže se u priopćenju Odbora regija.