POVIJESNA SJEDNICA

Islamisti udaraju ritam egipatskom parlamentu

23.01.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Egipatski parlament počeo je u ponedjeljak povijesnu sjednicu u novome sazivu kojim dominiraju islamisti, pobjednici izbora održanih nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011.

Najstariji član donjeg doma parlamenta, član stranke Uafd, 81-godišnji Mahmud al-Saka, otvorio je sjednicu minutom šutnje za poginule u pobuni kojom je prije gotovo godinu dana svrgnut Mubarak.

Parlament treba izabrati predsjednika i očekuje se da će to biti Mohamed Sad el-Katatni, član Stranke slobode i pravde, kako se naziva stranka Muslimanskog bratstva koja je osvojila najveći broj mandata.

Prije zasjedanja vodeći član Bratstva Moahmed Beltadž rekao je da će to biti 'povijesno zasjedanje parlamenta u egipatskoj tranziciji prema demokraciji i civilnoj vladi'.

Iako islamisti dominiraju parlamentom nejasno je hoće li tvoriti jedinstveni blok. Na drugome su mjestu po broju osvojenih mandata ultrakonzervativni islamski salafisti, a na trećem liberali.

Muslimansko bratstvo obećalo je uključiti sve egipatske glasove i surađivati sa svima.

Pokret mladih koji su nacionalni ponos stavili ispred religije kada su prije gotovo godinu dana počeli 18-dnevnu pobunu protiv Mubaraka, najavio je prosvjede pred zgradom parlamenta kako se ne bi zaboravile žrtve, prosvjednici ubijeni tijekom pobune.

Mnogi promatrači povijesnu sjednicu uspoređuju sa sredinom 20. stoljeća kada je egipatski parlament postao forum koji je planirao rušenje monarhije i ukidanje britanske dominacije. Njihove je planove tada okončao državni udar 1952., kojim je srušen kralj, a vlast preuzela vojska i svi su dosadašnji predsjednici, uključujući i Mubaraka, bili visoki vojni časnici.

Generali su najavili da će nakon predsjedničkih izbora u lipnju predati vlast, no mnogi Egipćani dvoje da će se vojska povući i vjeruju da će vladati iza scene kako bi zadržala kontrolu i utjecaj nad gospodarstvom.

'Egiptska vojska, čini se, želi zadržati posebno mjesto kako bi očuvala svoju moć i svoje interese', ocijenio je Kenneth Roth, direktor organizacije za ljudska prava Human Rights Watch u izvješću o Egiptu.

Predsjedniku Mubaraku (83), sudi se za njegovu ulogu u smrti 850 ljudi ubijenih tijekom pobune, ali brojne su žrtve pale i u nasilju nakon egipatske pobune, među njima i prosvjednici protiv vojne vlasti u studenome i prosincu.

Muslimansko bratstvo najavilo je da će njegovi članovi oko zgrade načiniti ljudski lanac kako bi spriječili da prosvjedi mladih prerastu u nasilje.