RAVNOPRAVNOST, KONAČNO

Vesna Pusić u Bruxellesu dočekana kao zvijezda!

23.01.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a pozdravilo je u ponedjeljak rezultate referenduma u Hrvatskoj, uoči početka sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Bruxellesu, na kojem će hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovati prvi put kao promatrač

'Svoje ću kolege obavijestiti o dvotrećinskoj većini koju su hrvatski građani dali europskom projektu, a nakon

toga govorit ću o mogućnosti sudjelovanja i korištenja hrvatskih iskustava, općenito u tranziciji i u izgradnji institucija, što je relevantno za mnoge susjedske politike koje vodi Europska unija, a govorit ću vjerojatno i o uspjehu koji smo postigli sa slovenskom stranom o dogovoru za početak arbitraže', rekla je ministrica Vesna Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem prvi put sudjeluje 28 ministara

Ministrica Pusić je istaknula da je mogućnost sudjelovanja na sastancima veliki korak u odnosu na status koji je Hrvatska do sada imala. 'Ovo je prvi sastanak s 28 ministara oko stola, mislim da je to veliki korak i polako ćemo napredovati dalje', rekla je.

Ministri zemalja članica EU-a raspravljat će između ostaloga i o napretku u dijalogu između Srbije i Kosova. Ministrica Pusić je rekla da ona u toj raspravi neće sudjelovati zbog pravila po kojem zemlja promatrač ne sudjeluje u raspravama o susjedima iz regije. 'Međutim, mislim da je to tema koja bi se mogla staviti na stol, jer Hrvatska ima najzanimljivije i najrelevantnije iskustvo, ali za sada u tim raspravama ne sudjeluje', rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da je današnji sastanak 'vrlo važan jer ćemo dočekati hrvatsku ministricu Vesnu Pusić, prvi puta nakon jučerašnjeg uspješnog referenduma. Kao što znate, Hrvatska će biti promatrač do dana pristupanja. To je veliki korak za Hrvatsku, veliki korak za Europu i veliki korak za nas sve', rekao je Bildt.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague također je rekao da je uspješni referendum 'dobra vijest za Hrvatsku, dobra vijest za Europu', da se do toga došlo 'političkom hrabrošću i velikom odlučnošću', te je izrazio zadovoljstvo što će moći 'pozdraviti hrvatsku kolegicu'.

I visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izrazila je zadovoljstvo rezultatima hrvatskog referenduma o ulasku u EU.

'Vrlo sam zadovoljna rezultatima. Bit će veliko zadovoljstvo imati hrvatsku ministricu vanjskih poslova na sastanku Vijeća za vanjske poslove', rekla je Ashton.

Slično je rekao i belgijski šef diplomacije Didier Reynders. 'Zadovoljan sam rezultatima i svaki put je dobra stvar kada neka zemlja ispuni uvjete za pristupanje, posebice s područja zapadnog Balkana, jer je to regija koju ćemo nastojati uključiti u EU što je moguće prije', rekao je Reynders.

Jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova bit će pitanje novih sankcija protiv Irana budući da Teheran odbija surađivati s međunarodnom zajednicom na pitanjima vezanim uz razvoj nuklearnog programa.

Ministri će također razmotri stanje u Siriji slijedom izvješća o aktivnostima promatračke misije Arapske lige, kao i stanje u Egiptu, posebice vezano uz izbore u toj zemlji.

Također će se razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu, posljednjim zbivanjima u Mianmaru, Srbiji, Kosovu, Bjelorusiji te napetostima između Sudana i Južnog Sudana.

Ministrica Pusić će na marginama sastanka imati nekoliko bilateralnih sastanaka - s visokom predstavnicom Ashton te s ministrima vanjskih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim, Francuske Alainom Juppeom, Italije Giuliom Terziom di Sant'Agatom, Latvije Edgarsom Rinkevičsom i Danske Willyjem Soevndalom