PERZIJSKO MORE

Američki nosač doplovio pred vrata Irana

23.01.2012 u 09:44

Bionic
Reading

Američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln u nedjelju je bez incidenata prošao kroz Hormuški tjesnac i uplovio u Perzijski zaljev, dan nakon što je Iran povukao svoju prijetnju da će poduzeti akciju ako se američki nosač vrati u taj strateški pomorski prolaz, izvijestile su agencije

Nosač USS Abraham Lincoln dovršio je 'redoviti i rutinski' prolazak kroz Hormuški tjesnac, ključnu rutu za izvoz nafte iz regije, 'kao što je prethodno planirano i bez incidenata', izjavila je poručnica Rebecca Rebarich, glasnogovornica američke Pete flote, stacionirane u Bahreinu.

Lincoln, s pratećom borbenom skupinom brodova, prvi je američki nosač koji je ušao u Perzijski zaljev od kraja prosinca u okviru redovite rotacije kojom je zamijenio nosač USS John Stennis.

Odlazak Stennisa nagnao je zapovjednika iranske vojske Atolaha Salehija da zaprijeti akcijom ako se američki nosač ponovo vrati u Zaljev. 'Ja preporučam i ističem da se američki nosač ne treba vraćati u Perzijski zaljev...a mi nemamo naviku upozoravati više nego jedanput', kazao je tada Salehi, na što je uslijedilo zaoštravanje retorike između dviju strana i uzdrmana su naftna tržišta, s rastom izgleda za vojni sukob Irana i SAD-a.

Iran je zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac kojim prolazi oko petina svjetske nafte što se prevozi tankerima, dok je Washington uzvratio da bi takav potez tražio američki odgovor.

Iran je u subotu odustao od svojih prijetnji, kada je zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio agenciji IRNA da je povratak američkih ratnih brodova u Zaljev rutinski, i da ne predstavlja povećanje stalne vojne prisutnosti SAD-a u regiji.

'Američki ratni brodovi i vojska su u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku mnogo godina i njihovu odluku da upute nove brodove treba tumačiti kao dio njihove stalne prisutnosti', rekao je Salami.

Dužnosnici Pentagona odbili su izravno komentirati izjavu Salamija, ali su ponovili da nastavak vojnog prisustva SAD-a u regiji odražava ozbiljnost s kojom Washington uzima sigurnosne obveze prema partnerskim zemljama u regiji i osiguranje slobodnog toka međunarodne trgovine.

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u nedjelju da nosač USS Enterprise kreće u regiju Perzijskog zaljeva, te da će proći kroz Hormuški tjesnac u izravnoj poruci Teheranu, koji je ranije prijetio njegovim zatvaranjem.

'To je upravo ono za što ovaj nosač postoji', rekao je Panetta. 'To je razlog da zadržavamo prisutnost na Bliskom istoku ... Želimo da znaju da smo u potpunosti spremni rješavati bilo kakvu situaciju i kako im je bolje da se s nama pokušaju nositi kroz diplomaciju', dodao je Panetta, govoreći pred oko 1.700 mornara na palubi tog najstarijeg američkog nosača.

Ministar obrane posjetio je Enterprise dok se nalazio na vježbi oko 100 nautičkih milja ispred obale Georgije.

USS Enterprise, poznat kao 'Big E' i šest brodova iz njegove borbene skupine, trebali bi stići na Bliski istok u ožujku. Njegova prisutnost omogućit će SAD-u da ima dvije borbene skupine nosača zrakoplova u regiji Perzijskog zaljeva, s kojima može podržati borbene operacije u Afganistanu, napore protiv piratstva i druge misije u tom području.

''Big E' će biti važan simbol te moći u tom dijelu svijeta', rekao je Panetta, koji je tijekom obilaska broda posjetio zapovjedni most i letačku palubu u vrijeme kad su borbeni zrakoplovi katapultirani s broda, a na nosaču bi trebao i prenoćiti.

Panetta je u svom govoru također naglasio kako SAD namjerava zadržati flotu od 11 nosača zrakoplova, unatoč proračunskim pritiscima, dijelom i zato da zadrži pomorsku moć protiv Irana.

Bilo je nagađanja da bi proračunski pritisci mogli prisiliti Pentagon da smanji broj nosača zrakoplova, možda na 10, a Panettin prethodnik Robert Gates, također je otvorio pitanje potrebe zadržavanja svih 11 brodova.

No, Kongres je izrazio snažnu potporu sadašnjoj floti američkih nosača zrakoplova te donio zakon kojim se od ministarstva obrane traži da zadrži svih 11 brodova.