ZEMLJA OVISNIKA

U Iranu je lakše nabaviti drogu nego sladoled

21.01.2012 u 17:29

Bionic
Reading

U Iranu je konzumacija droge najstrože zabranjena. Onima koji njome trguju, prijeti i smrtna kazna. Protekle godine je pogubljeno oko 500 osoba. Ipak, broj narkomana iz godine u godinu u toj zemlji raste, piše Deutsche Welle

Službeno je u Iranu o drogama ovisno svega dva posto stanovnika, kaže liječnik Ashon Reza. No, liječnici i bolnice tvrde da je riječ o osam posto stanovništva. To znači da se Iran nalazi na prvom mjestu svjetske ljestvice po broju stanovnika koji konzumiraju, odnosno, koji su ovisni o drogama. Iran se čak nalazi i daleko ispred Pakistana, zemlje za koju se već odavno zna da veliki broj njezinih građana redovito konzumira razne vrste droga.

Iran - zemlja ovisnika? To nije slučajno. Mnogi čimbenici doprinose tome da u Iranu toliko ljudi poseže za crackom, opijumom, hašišom i određenim vrstama sintetičkih droga. Ashkon Reza, koji vodi Centar za liječenje narkomana u Teheranu, smatra da se iransko društvo nalazi pod stalnim stresom. No, to nije sve. Islamska Republika ima još i drugih velikih problema kao što su velika nezaposlenost mladih, slab gospodarski rast, niska proizvodnja, sve veće društvene napetosti i restrikcije. 'Sigurno je da su socijalni problemi u Iranu među jačim razlozima za toliku konzumaciju droge. Naša mladež ne zna kako koristiti slobodno vrijeme i kako se zabavljati. To također igra važnu ulogu', kaže i psihijatrica Avisa Mohamedian.

No, jedan od odlučujućih čimbenika svakako su i same cijene droge. Iransko tržište s pet do deset milijuna narkomana preplavljeno je tzv. jeftinom drogom do koje se lako može doći. Kako kažu neki, u Iranu je lakše i brže doći do droge nego do sladoleda.

No, usprkos smrtnim kaznama i vjerskim zabranama, vlasti ovaj problem još uvijek nemaju pod kontrolom.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje