NESUĐENI SLOVENSKI PREMIJER

Janković po svoj prilici ostaje u oporbi

21.01.2012 u 17:05

Bionic
Reading

Nesuđeni slovenski premijer Zoran Janković izjavio je u subotu u Ljubljani na kongresu svoje stranke da se i dalje osjeća pobjednikom parlamentarnih izbora, makar će njegova stranka po svoj prilici ostati u opoziciji

'Znao sam da ćemo pobijediti i pobijedili smo. Ljudi su željeli novu politiku koja će prekinuti stagnaciju, negativizam i apatiju. Za mnoge smo bili iznenađenje, a za neke i razočaranje. Odmah nakon proglašenja rezultata su zato najavljivali nove prijevremene izbore. Sada će očito oni formirati koaliciju, ali je pitanje što o tome misle birači', rekao je Janković na kongresu svoje stranke Pozitivna Slovenija.

Janković je opovrgnuo nagađanja da će u slučaju formiranja vlade desnog centra koju nastoji dogovoriti bivši premijer Janez Janša dati ostavku kao izabrani zastupnik u parlamentu, te se za dva mjeseca ponovno kandidirati na izvanrednim izborima za gradonačelnika Ljubljane.

Naprotiv u tom će slučaju, stranka koja ima 28 mjesta u 90-članom parlamentu djelovati kao konstruktivna oporba, a u međuvremenu širiti stranačku infrastrukturu po terenu, kako bi postala najjača stranka u državi.

Janković je rekao da su neki njegovu stranku doživjeli kao 'pogrešku u sistemu' te da mu je formiranje vlade onemogućeno zbog 'političke hipokrizije' predsjednika dviju stranaka s kojima je po vlastitim tvrdnjama imao usuglašen koalicijski ugovor, ali su oni od njega odustali jer su navodno već unaprijed bili dogovoreni za ulazak u vladu predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca 2011. osvojila dva zastupnička mandata manje od Jankovićeve stranke.

'Pitanje je što sada misli izborna baza Građanske liste Gregora Viranta i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca. Državljani im neće zaboraviti tu izdaju, ja tvrdim da su birači bili izdani', rekao je Janković.

Dodao je da stranka dobiva poruke birača neka njezini zastupnici napuste parlament kako bi došlo do novih izbora, ali da to Pozitivna Slovenija neće učiniti. To bi to donijelo probleme državi, a interesi države moraju biti iznad interesa stranke i pojedinca, rekao je.

Jankovića su podržali i makroekonomist Jože Mencinger te pravnik i nekadašnji ustavni sudac Lojze Ude, navodeći kako je u slovenskoj politici previše pretvaranja i igara.

Lojze Ude, jedan od 26-orice uglednika predvođenih bivšim predsjednikom Milanom Kučanom koji su svojim javnim pozivom nekoliko tjedana pred lanjske prijevremene izbore Jankovića pozvali da se politički angažira, rekao je da Pozitivna Slovenija, ako ostane u opoziciji, treba biti konstruktivna, ali i jaka stranka, ne ustručavajući se ako dođe do takvih okolnosti da iskoristi legitiman institut izglasavanja nepovjerenja vladi.

Pet slovenskih stranaka desnice i političkog centra - Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska pučka stranka (SLS) Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Građanska lista Gregora Viranta te kršćansko-narodna stranka Nova Slovenija (NSI) nastavljaju i ovog vikenda razgovore o formiranju koalicijske vlade, sa željom da svoj koalicijski ugovor potpišu najkasnije do sredine tjedna. Takva bi koalicija u parlamentu imala 50 od ukupno 90 zastupnika, a vjerojatno bi je poduprla i dva manjinska zastupnika Talijana i Mađara.

U srijedu se očekuje da će predsjednik Danilo Tuerk objaviti koga službeno predlaže za mandatara nove slovenske vlade. Nakon što Janković kao njegov prvi kandidat nije dobio dovoljnu potporu u parlamentu jer su njega glasovala samo 42 zastupnika, nije uspio niti Tuerkov neformalni prijedlog strankama da podrže mogućnost da vladu formira bankar Marko Voljč.

O mandataru nove vlade slovenski će parlament na tajnom glasovanju odlučivati iduće subote. Uz predsjednika države čiji prijedlog u prvom krugu nije prihvaćen, kandidata sada u drugom krugu mogu predlagati i skupine zastupnika, pri čemu se očekuje da će pet stranaka koje pregovaraju o koaliciji predložiti Janeza Janšu.