HILLARY CLINTON

'Iran mora pokazati 'iskrenost' za nastavak pregovora'

21.01.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Iran mora pokazati 'ozbiljnost i iskrene namjere' ako želi nastaviti pregovore sa šest svjetskih sila od svom nuklearnom programu

Međutim, Clinton nije rekla kakve su mjere izgradnje povjerenja velike sile predvidjele u pismu upućenom Iranu u listopadu, u sklopu nastojanja da se Iran vrati za pregovarački stol.

'Svi mi želimo razjasniti značenje iranskih javnih istupa o spremnosti da se uključe (u pregovore), ali moramo vidjeti ozbiljnost i iskrenost tih namjera', rekla je Clinton u petak na konferenciji za novinare. Posljednji pregovori održani su u Turskoj u siječnju 2011.

Iran u zadnje vrijeme signalizira spremnost za povratak pregovorima, ali šest sila još uvijek čeka odgovor na pismo koje je iranskim vlastima uputila visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, objavio je njezin ured u petak.

Pismo iranskom nuklearnom pregovaraču Saidu Džaliliju poslano je 21. listopada, u ime stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a, te za nestalnu članicu Njemačku.

'Ako je iranska strana spremna ozbiljno sudjelovati u osmišljenoj raspravi o konkretnim koracima izgradnje povjerenja i pokazati spremnost za rješavanje zabrinutosti međunarodne zajednice oko prirode iranskog nuklearnog programa, bez postavljanja preduvjeta, mi bismo bili spremni za dogovor o sljedećem sastanku', istakla je Ashton u pismu.

Clinton je u petak govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare u Washingtonu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom, koji je rekao da pismo Ashton naglašava 'strategiju dvaju kolosijeka' koju provodi šest sila.

'S jedne strane, potrebno je pokazati iranskoj vladi da smo ujedinjeni i da ne prihvaćamo nikakvu mogućnost za nuklearno oružje 'u rukama iranske vlade', rekao je Westerwelle.

'Također je potrebno pokazati da smo spremni za dijalog, ali za ozbiljan dijalog i sadržajne razgovore o tome. Sastanak samo radi predstave, kako bi se on zlouporabio za propagandu, nije ono što želimo', dodao je šef njemačke diplomacije.