MONTI SPAŠAVA ITALIJU

Mladi mogu osnovati vlastitu tvrtku s jednim eurom

21.01.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Liberalizacijom i povećanom konkurencijom smanjit će se cijene te će se ukinuti tzv. nevidljivi porezi, a to bi trebalo dovesti do uštede i do 1800 eura godišnje po obitelji

'S paketom liberalizacija povećat će se konkurencija, a to će povećati do 10 posto bruto nacionalni proizvod (BNP)', izjavio je talijanski premijer Mario Monti nakon osmosatnog sastanka vlade na kojem je jučer poslijepodne donesen dekret kojim se razbija okoštalost ekonomije i administracije.

Liberalizacijom i povećanom konkurencijom smanjit će se cijene te će se ukinuti tzv. nevidljivi porezi, a to bi trebalo dovesti do uštede i do 1800 eura godišnje po obitelj. Uvodi se mogućnost za mlade do 35 godina da otvore vlastite tvrtke s kapitalom od samo jednog eura i bez bilježničkih i ostalih troškova.

'Tko zna koliko ima Billova Gatesa među mladim Talijanima koji ne mogu ostvariti svoje ideje zbog birokratskih teškoća na koje nailaze', objasnio je Monti uvođenja mogućnosti stvaranja vlastite firme za jedan euro. Mjerama se daje mogućnost otvaranja novih 5000 ljekarni (s povećanom konkurencijom smanjuju se cijene), lakše će se postati odvjetnicima, jer će se moći dio prakse obaviti i na fakultetima, povećava se broj bilježnika, ukidaju se fiksne tarife za odvjetničke usluge, banke više neće smjeti naplaćivati nikakvu proviziju na bankomate, obvezno osiguranje za vozila bit će smanjeno za one koji će u automobilima imati crnu kutiju koja će bilježiti sve u prometu, trgovine ali i kiosci moći će otvarati dane pospusta kada to budu htjeli, iz tvrtke Eni izdvojena je tvrtka koja se brine o plinovodima, tako da će moći davati svoje usluge i ostalim naftnim kompanijama i privatnicima (plinovodi kao autoceste), osnovan je i sud za poduzeća koji će skratiti vrijeme trajanja sporova u gospodarstvu, benzinske crpke će moći biti snabdijevane s više naftnih kompanija pa će na svakoj biti konkurentne cijene itd.

To su samo neke od mjera koje je uvela Montijeva vlada (sada ih treba usvojiti parlament), a kojima počinje stvarna revolucija u talijanskom društvu. Prvi dekret Montijeve vlade, usvojen koncem prošle godine i nazvan 'spasi Italiju', uveo je neke poreze i velike promijene u mirovinskom sustavu, odnosno njime se od Talijana tražilo više novca, veće žrtve. Drugim dekretom se želi potaknuti razvitak, a treći koji će biti usvojen sljedećeg tjednan trebat će sve pojednostaviti, smanjiti birokraciju.