INCIDENT NA TRGU BANA JELAČIĆA

Euroskeptici pokušali skinuti zastavu EU, policija ih privela!

21.01.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Policija je privela pet sudionika i organizatora prosvjednog skupa protiv ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na glavnom zagrebačkom trgu nakon što su pokušali skinuti zastavu Europske unije za koju smatraju da je istaknuta protivno hrvatskom Ustavu i zakonima

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić potvrdila je da je pet osoba privedeno zbog pokušaja skidanja europske zastave te da je 'obrada' nad njima u tijeku.

Skup je organizirao 'Pokret za Hrvatsku NE u EU', čiji su predstavnici upozorili da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu i biti podređena interesima krupnog kapitala i političkih elita.

Optužili su aktulanu i bivšu vlast za izdaju nacionalnih interesa. Hrvatskoj u EU prijeti rasprodaja nacionalnog bogatstva i ugroza nezaštićene poljoprivrede, ribarstva, prerađivačke industrije i brodogradnje, smatraju protivnici ulaska u EU.

Ekonomija Europska unije naočigled se raspada i to jasno pokazuju nemiri u Grčkoj i Rumunjskoj te kriza u Italiji, Portugalu i Irskoj, naveli su.

Među privedenima su predsjednik Udruge Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francisković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te čelnik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec, koji je pokušao spriječiti odvođenje uhićenih policijskim vozilom.

To je popraćeno skandiranjem prosvjednika 'Izdaja, izdaja!' i pozivom na ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Natko Kovačević iz udruge Pravednik prije skupa bio je u kraćem verbalnom sukobu s policijskim zapovjednikom pri legitimiranju.

Skupu je bilo nazočno, po novinarskoj procjeni, više stotina prosvjednika, a bilo je i pristaša ulaska Hrvatska u EU koji su dobacivali govornicima.

U Rijeci skup protivnika ulaska RH u EU prošao mirno

Prosvjed protiv ulaska u Europsku uniju uz transparent s natpisom 'EU pogoduje samo bogatima' održan je danas u na Jadranskom trgu u središtu Rijeke.

Prosvjed su, kako su naveli govornici na skupu, organizirali Autonomni studenti, Antifa Ri, Slobodarski blok i Mreža anarhosindikalista Rijeka, a među razlozima prosvjeda naveli su nedemokratsku vlast u EU, smanjenje socijalnih prava, gubitak radnih mjesta, izglednu propast hrvatske brodogradnje i ribarstva.

Naveli su da su za krizu u kojoj se našla Hrvatska odgovorni političari, koji žele ući u EU kako bi kao dio EU birokracije ostvarivali velike plaće. Rečeno je da i u EU ima korupcije, čak i među njenim dužnosnicima, da su sve hrvatske stranke iste te da hrvatski političari ne znaju što bi s narodom i s problemima, pa da u EU traže isključivo rješenja i fotelje za sebe.

Prosvjednici smatraju da će nakon ulaska u EU hrvatska brodogradilišta vjerojatno biti zatvorena, u korist preostalih europskih brodogradilišta, da će Hrvatska moći povući novac iz EU fondova, ali da će jednako toliko morati plaćati članstvo u EU.

Na skupu je rečeno da Europski parlement u kojemu će Hrvatska imati 12 od 800 zastupnika, nema stvarnu političku moć, nego da tu moć ima Europska komisija s 27 članova, koji se, smatraju prosvjednici, biraju nedemokratskim putem.

Jedan od govornika ocijenio je da promidžbene poruke u medijima, kojima se građane nagovara da glasuju za EU, vrijeđaju inteligenciju građana te da prave javne rasprave o ulasku u EU nije bilo.

Na skupu se još čulo da će ulazak u EU štetiti seljacima, malim proizvođačima prehrambenih proizvoda, ribarima i drugima.

Nakon skupa na Jadranskom trgu, na kojemu se po novinarskoj procjeni okupilo oko 100 sudionika, prošli su Korzom, zadržali se ispred gradskog Poglavarstva, a potom nastavili do trga ispred Hotela Kontinental gdje su se razišli.

Sukob policije i euroskeptika