NOVAC ZA ANTIKAMPANJU

Europski parlament: Nismo financirali HSP!

25.01.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Europski parlament opovrgnuo je za tportal tvrdnju Danijela Srba, predsjednika HSP-a, da je to predstavničko tijelo građana Europske unije financiralo tiskanje letaka 'Želite li da Hrvatska završi kao Grčka?' koje je stranka uoči referenduma dijelila diljem Hrvatske

'S obzirom na to da Hrvatska (još) nije članica Europske unije, nije zastupljena u Europskom parlamentu. Nijedna hrvatska stranka stoga ne može tražiti financijska sredstva koja za svoj rad koriste političke grupe u Europskom parlamentu', istaknula je za tportal Marjory van den Broeke, voditeljica Ureda za medije u Europskom parlamentu.

Ujedno, prema njoj dostupnim informacijama, HSP nije član niti jedne europske strankekoja djeluju u Europskom parlamentu, pa ne bi bilo osnove da je sredstva za kampanju dobio ni po toj liniji.

'U svakom slučaju, bilo da je u pitanju novac za rad političkih grupa u Europskom parlamentu ili grantovi za europske stranke na europskoj razini, korištenje tih fondova u izbornim kampanjama nije dopušteno', zaključuje Marjory van den Broeke.

Čiji je novac?

Na začelju HSP-ovog propagandnog letka protiv ulaska Hrvatske u EU stoji natpis: djelomično financirao Europski parlament, uz logo Europske alijanse za slobodu (EAF). Predsjednik HSP-a Danijel Srb isticao je uoči referenduma da Europski parlament 'za razliku od hrvatske vlade dopušta i stavove protiv EU' te da je financirao HSP-ove letke protiv ulaska Hrvatske u EU.Nakon reakcije iz Europskog parlamenta, Srb je za tportal precizirao da je HSP novac dobio od EAF-a, čiji  'klub zastupnika u Europskom parlamentu financira Europski parlament'.

Kao europska politička stranka s nekolicinom europarlamentaraca u svojim redovima, EAF se djelomično financira sredstvima Europskog parlamenta. Srb navodi da je HSP u studenom 2011. aplicirao za članstvo u EAF-u, te se trenutačno nalazi u 'kandidacijskom postupku prijema'.

Pritom, Srb tvrdi da ne zna koliko je novca te desničarke frakcije zapravo sjelo na račun HSP-a. 'Niti sam pitao, niti me zanimalo', rekao je predsjednik HSP-a.

U međuvremenu, tportal je zatražio očitovanje EAF-a o ovom slučaju, a iz stranačkog ureda u Bruxellesu poručeno je da će odgovor stići kada se nadležne osobe vrate s putovanja.

Šef EAF-a izbačen sa sjednice Parlamenta

Europska alijansa za slobodu (EAF), paneuropska politička stranka desnih euroskeptika, osnovana je krajem 2010. na političkoj platformi koja promovira 'nacionalnu slobodu i demokraciju nasuprot centraliziranoj, supranacionalnoj kontroli'.

Sjedište Alijanse nalazi se na Malti, a predsjednik je britanski eurofob Godfrey Bloom, koji je prije nešto više od godinu dana izbačen sa sjednice Europskog parlamenta. Nacističkim sloganom Ein Volk, ein Reich, ein Führer (jedan narod, jedna država, jedan vođa) Bloom je prekinuo izlaganje njemačkog socijalističkog zastupnika Martina Shultza, a nakon što je predsjednik Parlamenta Jerzy Buzek zatražio ispriku, Britanac je njemačkog kolegu nazvao 'nedemokratskim fašistom'.

Bloom se proslavio i izjavom iz 2004., kada je rekao da nijedan mali poduzetnik koji drži do sebe i razmišlja svojom glavom nikada ne bi zaposlio ženu u fertilnoj dobi. 'To nije politički korektno, je li, ali je životna činjenica. Što više ženskih prava imate, to je zapravo prepreka njihovom zapošljavanju', rekao je ekonomist Bloom.