GUŽVA U TJESNACU

Sarkozy: Napad na Iran bio bi početak kaosa

20.01.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u petak da svijet mora prisiliti Iran na pregovore o njegovu prijepornom nuklearnom programu jer vrijeme istječe, ali će službeni Pariz učiniti sve da izbjegne vojnu intervenciju koja bi pokrenula kaos u regiji i svijetu, a oštro je upozorenje uputio i sirijskome režimu

'Vojna intervencija ne bi riješila problem, već bi pokrenula rat i kaos na Bliskom istoku i, nažalost, moguće je, i u svijetu... Francuska će činiti sve da izbjegne vojnu intervenciju', rekao je Sarkozy diplomatskom zboru.

No 'vrijeme istječe' i samo jedna opcija može spriječiti vojnu intervenciju, a to su mnogo strože sankcije Iranu 'od potpunog prekida kupnje iranske nafte do zamrzavanja imovine iranske središnje banke', rekao je.

One 'koji ne žele sudjelovati u pooštravanju sankcija', Sarkozy je upozorio da će 'snositi odgovornost za vojno rješenje', ciljajući izravno na Kinu i Rusiju, dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koje odbijaju da Vijeće izglasa nove sankcije.

'Kineske i ruske prijatelje pozivam: pomognite nam jamčiti mir u svijetu... Jasno je da ste nam potrebni', rekao je Sarkozy koji je u govoru diplomatima oštro upozorio i režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

'Ne možemo prihvatiti divlju represiju koju režim provodi nad narodom, a zemlju vodi u kaos koji će iskoristiti ekstremisti svih boja', rekao je Sarkozy.

Podsjetio je da je upravo on pružio ruku Bašaru al-Asadu, ali da Francuska neće šutjeti pred 'sirijskim skandalom'.

Sarkozy je 2008. obnovio veze sa Sirijom koju je njegov prethodnik, predsjednik Jacques Chirac osumnjičio da stoji iza napada na libanonskog premijera Rafika Haririja Godine 2005. Sarkozy je pozvao al-Asada u Pariz na inauguraciju Mediteranske unije nastojeći ubrzati rješenje političkog sukoba u Libanonu.