Svijet VELEPOSLANSTVO U SARAJEVU

Amerikanci inzistiraju na većim pravima Hrvata u BiH

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon rekao je u intervju od petka da Federaciju BiH treba reformirati kako bi se bolje štitila prava Hrvata, a vlast u ovome entitetu bila učinkovitija pri tome se usprotivivši osnivanju zasebnog hrvatskog entiteta ili distrikta.

"Postoji nekoliko rupa u Ustavu FBiH koje su postale jasne u proteklim godinama. Sve to treba riješiti i ono što je najvažnije, Ustav mora biti reformiran kako bi bolje štitio prava Hrvata", izjavio je američki veleposlanik u intervju za medije u Mostaru.

Dodao je da se o potrebi reforme Ustava Federacije slažu svi političari iz ovoga entiteta kako bi bolje služio građanima. Istaknuo je da izabrani politički predstavnici Hrvata trebaju sudjelovati u vlasti na svim razinama izražavajući protivljenje promjeni Daytonskog sporazuma i stvaranju hrvatskog entiteta.

"Želimo da položaj i prava Hrvata budu poboljšani, da vlast bude u duhu Daytonskog sporazuma i da Hrvati imaju priliku da njihovi izabrani predstavnici budu i u državnoj i u federalnoj vlasti sukladno načelima Daytonskog sporazuma. Razgovori o trećem entitetu ili nekom neovisnom distriktu za Hrvate pogrešan je pravac i to bi značilo ići unatrag", pojasnio je veleposlanik Moon.

On je izrazio i zadovoljstvo političkim dogovorom o vlasti dodajući da očekuje skoro formiranje Vijeća ministara. Po njegovim riječima, još uvijek nije vrijeme za gašenje Ureda visokog međunarodnog predstavnika te je pozvao BiH vlasti da ubrzaju put prema Europskoj uniji i NATO-u kako bi do toga konačno došlo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još