22. SIJEČNJA

Nijemci i Francuzi slave dan prijateljstva

20.01.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Dana 22. siječnja 2012. Francuska i Njemačka obilježavaju 49. godišnjicu Sporazuma o prijateljstvu i suradnji, poznatijeg kao Elizejski sporazum, koji su u Parizu 1963. potpisali tadašnji predsjednik Republike Francuske, general De Gaulle, i kancelar Savezne Republike Njemačke Konrad Adenauer

Povodom tog svečanog događaja veleposlanstva Njemačke i Francuske poslala su nam zajedničko priopćenje koje donosimo u cijelosti:

'Taj je dokument učvrstio pomirbu između dva naroda i postavio temelje trajnog mira u Europi. On nije omogućio samo ubrzanje procesa europske integracije, već je i pridonio izgradnji povjerenja u Europi te na taj način omogućio i prevladavanje podjele Njemačke. Stoga taj utemeljiteljski akt predstavlja jedan od temelja pomirbe u Europi koja se danas očituje kao proces proširenja Europske unije.

Prije pedeset godina, točnije 15. veljače 1962. u Baden-Badenu, Francuzi i Nijemci počeli su s nizom zajedničkih konferencija i uzajamnih službenih posjeta na najvišoj državnoj razini, stvarajući time preduvjete za stvaranje Elizejskog sporazuma. Charles de Gaulle i Konrad Adenauer uspjeli su okončati stoljećima star začarani krug dubokih rana, mržnje i ratova. Francuska i Njemačka danas se osvrću na pola stoljeća europskog suživota u miru i slobodi.

Danas postoji cijeli niz primjera francusko-njemačke suradnje i u Hrvatskoj. Veleposlanstva dviju zemalja u Hrvatskoj koncem 2011. godine zajedno s Filozofskim fakultetom u Zagrebu organizirala su znanstveni skup o francusko-njemačkom udžbeniku povijesti; veleposlanici dviju zemalja ujesen 2011. zajedno su promovirali korištenje alternativnih energija vozeći se u e-smartu, automobilu na električni pogon koji se proizvodi u francusko-njemačkoj suradnji.

Još jedan primjer suradnje je EuroCampus Zagreb, osnovan 2006, koji čine Francuska škola i Njemačka međunarodna škola.

Francuska i Njemačka su zajedno sudjelovale i u procesu pristupnih pregovora između Hrvatske i Europske unije, o čemu svjedoči posjet Zagrebu, u siječnju 2011, zajedničkog izaslanstva odbora za vanjske poslove oba parlamenta', ističe se u priopćenju veleposlanstava Francuske i Njemačke.