AKCIJA AMERIČKE OBALNE STRAŽE

Hrvatski pomorac spašen usred Atlantika!

19.01.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Američka obalna straža evakuirala je jednog ozlijeđenog hrvatskog pomorca s broda na Atlantiku, 200 nautičkih milja ispred obale Sjeverne Karoline, i prebacila ga u bolnicu u Norfolku gdje mu je ukazana pomoć, izvijestila je u srijedu lokalna TV postaja 13WVEC, podružnica ABC Newsa

Unatoč snažnom vjetru i valovima od osam metara, helikopter Obalne straže uspio je spustiti košaru i spasioca na palubu tankera Orange Wave te evakuirati 55-godišnjeg hrvatskog pomorca kojem je bio odsječen dio prsta, izvijestila je postaja 13WVEC ne navodeći ime hrvatskog pomorca.

Na web stranici TV postaje objavljena je i videosnimka operacije spašavanja koja je izvedena u petak.

Posada broda Orange Wave, koji je s tovarom narandžinog soka plovio iz Brazila u New York, zatražila je pomoć kada je hrvatski pomorac doživio ozljedu na radu, a iz Elizabeth Cityja su prema brodu krenule dvije letjelice Obalne straže.

Zbog lošeg vremena helikopter je operaciju izveo lebdeći visoko iznad broda.

'Spuštali smo košaru sa 50 metara kako bismo kompenzirali valove od osam metara i visoko nadgrađe broda ispod nas', rekao je dočasnik Ian Kesterson, mehaničar leta na helikopteru Jayhawk.

Spasioc-plivač Obalne straže pomogao je ukrcati pomorca u košaru spuštenu iz helikoptera te kod njegova podizanja u letjelicu.

Tanker za voćne sokove Orange Wave, nosivosti 16.700 tona, duljine 157 metara, izgrađen je 1993. godine, a plovi pod liberijskom zastavom. Trenutačno je usidren u Newarku, u saveznoj državi New Jersey.

Spašavanje Hrvata