DA NE IDE 'STOPAMA CASTRA I CHAVEZA'

Orban popustio, mijenjat će sporne zakone

18.01.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u srijedu pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu da se problemi zbog kojih je Europska komisija pokrenula postupak protiv njegove vlade mogu riješiti vrlo lako i brzo

'Danas sam uputio pismo predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu u kojem sam rekao da se problemi na koje je ukazala Komisija mogu lako riješiti. Oni se mogu brzo riješiti i popraviti', rekao je Orban pred zastupnicima Europskog parlamenta, koji su se okupili na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Europska komisija u utorak je na sastanku u Strasbourgu odlučila pokrenuti postupak protiv Mađarske zbog zakona koji dovode u pitanje neovisnost mađarske središnje banke i ureda za zaštitu podataka te zakona o ranijem umirovljenju sudaca i tužitelja. Mađarska ima mjesec dana za odgovor Europskoj komisiji i ne bude li Mađarska poštovala njezino upozorenje Komisije, onda slijedi drugo upozorenje, a ako se ni tada ništa ne dogodi slijedi postupak pred Europskim sudom pravde.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da je od Orbana dobio obećenja da će promijeniti sporne zakone.'Danas sam dobio pismo od mađarskog premijera u kojem reagira na jučerašnju odluku Europske komisije. Rekao mi je da namjerava promjeniti te zakone i raditi zajedno s Komisijom kako bi se pronašlo pravno rješenje na pitanja koja su postavljena', rekao je Barroso.

Mađarski je parlament u travnju prošle godine izglasao novi ustav, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a na samom kraju prošle godine izglasano je nekoliko ustavnih zakona, među njima i zakon o središnjoj banci. Velika ustavna i zakonodavna reforma uključuje promjene u upravnoj organizaciji države, pravosuđu, obrazovanju, porezima, mirovinskom, socijalnom i zdravstvenom osiguranju. Te reforme naišle se na velike kritike unutar EU-a uz ocjene da su neke od njih u suprotnosti s načelima na kojima počiva Unija.

Orban je istaknuo da se nijedna od primjedbi koje je uputila Europska komisija ne dovodi u pitanje novi mađarski ustav. Orban je rekao da je tom reformom Mađarska 'obnovljena i reorganizirana prema europskim načelima'.

'Reorganizirali smo sustav koji je generirao zaduživanje', rekao je Orban, dodajući da je Mađarska posljednja bivša komunistička zemlja koja je promijenila svoj ustav, donesen 1949. godine. Stanje u Mađarskoj i Orbanovu vladu žestoko je kritizirao supredsjedatelj zastupničke skupine Zelenih Daniel Cohn-Bendit, kazavši da je Mađarska krenula prema totalitarnom smjeru.

'Obnova ustava može ići u dobrom ili u krivom pravcu. Mi vam govorimo da ste krenuli putem Chaveza, Castra i drugih totalitarnih režima', rekao je Cohn-Bendit. Jednako oštar bio je šef liberalne skupine Guy Verhofstadt, koji je zatražio da Europski parlament istraži postoji li u Mađarskoj opasnost od kršenja temeljnih prava i demokratskih vrijednosti. U tom slučaju bi se mogao primjeniti članak 7 Ugovora o Europskoj uniji, koji predviđa mogućnost oduzimanja glasa zemlji članici. Ta mogućnost je uvedena Amsterdamskim ugovorom 1997. godine, ali nikad nije do sada korištena i po ocjeni analitičara vrlo je teško provesti.

Hannes Swoboda, šef socijalističke skupine, rekao je da Mađarska ne bi dobila zeleno svjetlo da se u ovom trenutku kandidara za članstvo u EU-u. Za Orbana su pokazali razumijevanje članovi Europske pučke stranke, kojoj pripada i Orbanova stranka Fidesz.

'Govorimo o demokraciji, vladavini zakona, europskim vrijednostima. Članovi skupine EPP-a poštuju slobodu i demokraciju, poput većine u parlamentu. Gospodin Orban će dokazati da on također stoji iza tih vrijednosti i načela', rekao je čelnik parlamentarne skupine europskih pučana Joseph Daul. Više zastupnika je reklo da se Orbana i njegovu vladu napada i iz ideoloških razloga.