Svijet SIRIJA

EU novim sankcijama kažnjava al-Asadov režim

Europska unija u srijedu je odlučila novim sankcijama kazniti sirijski režim zbog nastavka represije nad narodom, dok je Vijeće sigurnosti UN-a podijeljeno oko nacrta rezolucije za Siriju

Zemlje EU-a suglasile su se sankcijama obuhvatiti još 22 dužnosnika te dodatnih osam sirijskih organizacija ili poduzeća, objavili su diplomatski izvori. Odluku trebaju ministri vanjskih poslova EU službeno potvrditi na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak. Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja u Europu za nove sirijske dužnosnike osme su po redu europske sankcije koje time pogađaju ukupno 120 osoba i organizacija povezanih s režimom.

Istodobno je četverosatna rasprava o prijedlogu ruske rezolucije o Siriji između predstavnika 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a završila bez dogovora, rekli su diplomati u New Yorku. Moskva, stalna članica Vijeća i tradicionalna saveznica Damaska, protivi se bilo kakvim sankcijama i mogućem slanju stranih vojnika u tu zemlju. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov upozorio je da će njegova zemlja vetom blokirati svaki prijedlog vojne intervencije u Siriji.

Sjedinjene Države i Zapad optužuju režim predsjednika Bašara al-Asada za nasilje u Siriji gdje je od sredine ožujka 2011. ubijeno više od 5.000 osoba.

Vojne intervencije protiv prosvjednika nastavljene su i u srijedu te je Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio da su u srijedu dva civila ubijena, a troje je ranjeno, među njima jedno dijete u pokrajini Idleb. Aktivisti javljaju da se nove stotine vojnika raspoređuju po gradovima. Na političkoj razini je sirijsko Muslimansko bratstvo odbilo ponudu Irana da preuzme sirijsku vladu u zamjenu da se suglasi s ostankom al-Asada na dužnosti predsjednika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još