Svijet LAVROV ŽELI POMOĆI ŠEŠELJU

Rusija traži zatvaranje Haaškog suda

Ruski ministar obrane Sergej Lavrov danas se u Moskvi založio za zatvaranje Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i pritom optužio taj sud za pristranost na štetu Srba

'Sud u Haagu je ispunio svoju funkciju, ali je to učinio na način koji je daleko od savršenog', izjavio je Lavrov, istaknuvši da je 'Haaški tribunal stroži u postupcima protiv optuženih Srba, u usporedbi s procesima koji se vode protiv pripadnika drugih etničkih skupina'.

Prema Lavrovljevom viđenju stvari, Srbi su na tom sudištu najnepodobniji, dok Bošnjake, navodno, najblaže tretiraju.

'Svi znamo da se prema mnogim optuženicima - prije svega prema Srbima (ako ne i isključivo prema njima), primjenjuje neopravdano oštar pristup, a ponekad neobjašnjive istrage traju beskonačno dugo vremena', ustvrdio je šef ruske diplomacije. Pritom je 'u slučaju nužde' ponudio rusku pravnu pomoć samoproglašenom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju - inače poznatom upravo po 'beskonačno dugoj opstrukciji' rada Suda.

Šešelju, koji je ujedno i vođa Srpske radikalne stranke, u Haagu se sudi za ratne zločine - ubojstva, etničko čišćenje, pljačku imovine, zastrašivanja i druga nedjela u Hrvatskoj, BiH i Srbiji (protiv vojvođanskih Hrvata). Šešelj je poznat po psovanju, donošenju ručka u sudnicu i još sijasetu načina da rastegne svoj proces do apsurda: trebalo je čak četiri godine da mu suđenje uopće počne. Trenutačno je, navodno, vrlo lošeg zdravstvenog stanja, a njegova obrana optužuje Tribunal za kršenje optuženikovih ljudskih prava. Šešeljeva esktremistička stranka i dalje je vodeća pojedinačna politička sila u Srbiji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još