ZATVARANJE UREDA

OESS nam je pomogao da budemo bolji

17.01.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Povodom svečanosti zatvaranja Ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Zagrebu, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u utorak s glavnim tajnikom OESS-a Lambertom Zannierom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Sugovornici su se suglasili da okončanje terenske nazočnosti OESS-a u Hrvatskoj predstavlja značajan uspjeh domicilne zemlje, kao i Organizacije, te može biti primjer drugim državama u regiji, a u kontekstu potencijalnog modela zatvaranja terenskih misija kada su uvjeti iz mandata pojedine misije u potpunosti ispunjeni.

Zatvaranje Ureda OESS-a u Zagrebu ogledan je primjer uspješnog partnerstva i sinergije Organizacije i domicilne zemlje u ostvarivanju potrebnih demokratskih reformi te održive stabilnosti i sigurnosti, prema priopćenju.

Dugogodišnja nazočnost OESS-a u Hrvatskoj značajno je pridonijela demokratskom razvitku zemlje, osobito u području zaštite ljudskih prava, povratka izbjeglica, procesuiranja ratnih zločina, medijskih sloboda i razvoja civilnog društva. Zatvaranje Ureda je ujedno i dokaz povjerenja u neovisno i učinkovito pravosuđe, samoodrživost civilnog društva, kao i konstruktivne suradnje vladinog i nevladinog sektora, ocijenili su sugovornici.

Sugovornici su također ocijenili i da je Hrvatsk, kao zemlja koja je iskoristila nazočnost OESS-a na korist svojih građana i institucija, demokratski sazrjela, što se potvrđuje i u punoj opredijeljenosti za nastavak promicanja sigurnosti, stabilnosti i razvitka u jugoistočnoj Europi, kao i nastavak pružanja pomoći i podrške državama regije u institucionalnom približavanju EU i NATO-u.

Ministrica Pusić i glavni tajnik Zannier ujedno su razmijenili mišljenja i u vezi niza drugih aktualnih pitanja vezanih uz aktivnosti OESS-a. Naznačena je bliska suradnja u iznalaženju prikladnih rješenja i odgovora na izazove u području međunarodne sigurnosti, kao i u postizanju zadovoljavajuće razine razumijevanja i suradnje u odnosu na promociju i zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. U tom kontekstu potvrđen je i nastavak aktivnog i konstruktivnog doprinosa Hrvatske aktivnostima OESS-a u sve tri dimenzije – političko-vojnoj, gospodarsko-ekološkoj i ljudskoj dimenziji – a osobito imajući u vidu ulogu Hrvatske kao buduće članice EU.

Hrvatska je u tom smislu, zajedno s EU partnerima, spremna pridonijeti ciljevima irskog predsjedanja OESS-om, posebice jačanjem suradnje u okviru ljudske dimenzije rada Organizacije, kao ključnog dijela sveobuhvatnog koncepta međunarodne sigurnosti. Ujedno, imajući u vidu hrvatska iskustva u procesima post-konfliktnog oporavka zemlje i jačanja demokratskog društva, Hrvatska je također spremna i kroz snažniji angažman u radu institucija OESS-a dodatno pridonijeti učinkovitosti Organizacije.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) okončala je u utorak misiju u Hrvatskoj nakon 15 godina djelovanja, u kojima je ostvaren veliki napredak u zemlji koja je izašla iz rata i postala država s visokom razinom poštivanja ljudskih prava i zrelog civilnog društva, ocijenili su u utorak u Zagrebu hrvatski dužnosnici, kao i dužnosnici te međunarodne organizacije.

Gotovo je

Ured je zatvoren simboličkim spuštanjem zastave OESS-a u Uredu predsjednika, gdje su bili nazočni sadašnji i bivši državni dužnosnici, osoblje te međunarodne organizacije sa sjedištem u Beču i članovi diplomatskog zbora.

Misija OESS-a u Hrvatskoj počela je u travnju 1996. i na vrhuncu je brojala gotovo 800 pripadnika. Nakon što je krajem 2007. uspješno okončan najveći dio mandata, preostale poslove obavljao je ured u Zagrebu sa 19 članova.

Glavni tajnik OESS-a Lambert Zannieri istaknuo je da su u proteklih 15 godina hrvatske vlasti te tisuće građana zajedno s osobljem OESS-a radili na ostvarenju napretka u Hrvatskoj i regiji.

Suradnja i pomoć OESS-a na području zaštite ljudskih prava, slobode medija, uspostavi sudova za ratne zločine te povratu izbjeglica i njihove imovine, područja su na kojima smo ostvarili zajednički uspjeh, rekao je Zannieri.

No izazov ostaje i jačanje regionalne suradnje i prevladavanje nasljeđa rata, pa će jugoistočna Euopa i dalje biti prioritet djelovanja OEES-a koji će nastaviti suradnju s hrvatskim vlastima i nevladinim organizacijama, osobito na praćenju suđenja za ratne zločine, dodao je.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da je tijekom 15 godina OESS znatno pridonio završetku sukoba na ovim prostorima, posebice mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, kao i cjelokupnom demokratskom razvoju Hrvatske.

'Izvrsna suradnja i partnerstvo između OESS-a i Hrvatske, kao i naše čvrsto opredjeljenje i predanost demokratskim načelima i vrijednostima, postavili su Hrvatsku na put razvoja, pomirenja i napretka', rekao je Josipović.

Ocijenio je da, zahvaljujući postojanju zrelog civilnog društva koje je u mogućnosti samostalno pratiti pitanja iz djelokruga OESS-a, Hrvatska može poslužiti kao pozitivan primjer i standard za druge misije OESS-a u zemljama domaćinima.

Hrvatska će, kao buduća 28. članica EU-a, nastaviti svoje napore u daljnjem promicanju sigurnosti, stabilnosti i razvoja cijelog područja OESS-a, posebice jugoistočne Europe, najavio je predsjednik Josipović.