ĆUDOREDNA POLICIJA

U Iranu racije zbog Barbie lutaka

17.01.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Iranska policija zadužena za zaštitu moralnih vrednota intenzivno provodi racije i traga za Barbie lutkama kako bi zaštitila javnost od opasnog utjecaja zapadne kulture koja ugrožava islamske vrijednosti, izjavili su prodavači u trgovinama igračkama u Teheranu

Dok zapadne zemlje uvode do sada najoštrije sankcije protiv Irana, a napetosti rastu zbog njegova nuklearnog programa, zabrana Barbie lutaka u sklopu je 'mekog rata' koji su pokrenule vlasti u zemlji protiv dekadentnog utjecaja zapada.

'Prije otprilike tri tjedna policija za moral došla je u našu trgovinu i zatražila da uklonimo sve Barbie lutke', rekao je prodavač u jednoj trgovini igračkama u sjevernom Teheranu.

Iranski vjerski čelnici prvi put su 1996. godine proglasili Barbie neislamskom lutkom zbog njezinih 'destruktivnih kulturnih i društvenih posljedica', ali se ona donedavno otvoreno prodavala u trgovinama igračkama.

Nova odluka izdana prije otprilike tri tjedna prisilila je prodavače da sakriju Barbie lutke iza ostalih igračaka kako bi zadovoljili potražnju na tržištu i istodobno izbjegli da im policija zatvori trgovinu.

Godine 2002. na tržište su plasirane službeno odobrene lutke, ženska Sara i muška Dara, odjevene u tradicionalne iranske nošnje. S tim da je Sarina 'garderoba' zadovoljila sva islamska pravila odjevanja za žene. Sara i Dara trebale su smanjiti potražnju za barbikama, ali je njihova prodaja išla slabo.