BUZEKOV NASLJEDNIK

Zastupnici EP-a biraju novog predsjednika

17.01.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta počeli su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s izborom novog predsjednika, koji će u sljedeće dvije i pol godine predsjedavati tim tijelom umjesto Jerzya Buzeka

Za novog predsjednika kandidaralo se troje kandidata - njemački socijaldemokrat Martin Schulz, Britanka Diana Wallis iz liberalne stranke i britanski konzervativac Nirj Deva. Međutim, slijedom dogovora najvećih političkih skupina izbor novog predsjednika Europskog parlamenta je puka formalnost.

Po dogovoru najvećih političkih skupina u Europskom parlamentu, u prvoj polovici petogodišnjeg mandata ovoga saziva Europskog parlamenta predsjedavao je Jerzy Buzek, poljski zastupnik iz najveće političke skupine Europske pučke stranke, a u drugoj polovici mandata u sljedeće dvije i pol godine predsjednik će biti iz redova europskih socijalista i demokrata, po svemu sudeći dosadašnji šef socijalističke političke skupine, Nijemac Martin Schulz.

Glasovanje je tajno, zastupnici koji pristupe glasovanju ubacuju u glasačku kutiju listić s imenom kandidata kojeg podržavaju. Izabran je kandidat koji osvoji 50 posto plus jedan glas od broja zastupnika koji su pristupili glasovanju. Prema pravilima, ako se to ne dogodi u prvom krugu, glasovanje se može ponoviti još dva puta. Ako ni nakon trećeg kruga glasovanja nitko nije dobio apsolutnu većinu, u četvri krug ulaze dvojica kanidadata s najviše glasova i izabran je onaj koji osvoji više glasova.

Rezultati prvog kruga očekuju se oko 11 sati.

Predsjednik nadzire rad Europskog parlamenta i njegovih tijela i vodi brigu da se sve odvija u skladu s poslovnikom te predsjedava plenarnim sjednicama. Predsjednik predstavlja Europski parlament na početku svakog sastanka Europskog vijeća, supotpisuje europski proračun i druge zakonodavne akte koji se donose postupkom suodlučivanja između Vijeća i Parlamenta.

Nakon izbora predsjednika, pristupit će se izboru 14 potpredsjednika i predsjednika parlamentarnih odbora.