VJEŠT U TV DEBATI

Romney ostaje vodeći kandidat među republikancima

17.01.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Republikanski kandidati Newt Gingrich, Rick Perry i Rick Santorum u ponedjeljak su u TV debati napali poslovne i političke poteze Mitta Romneya, pozvavši ga da objavi informacije o povratu poreza, no vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju vješto je izbjegao njihove napade

Četiri glavna republikanska kandidata u utrci za protukandidata aktualnom predsjedniku Sjedinjenih Država Baracku Obami održala su raspravu u Myrtle Beachu u sklopu borbe za naklonost republikanskih birača u Južnoj Karolini.

Gingrich, Perry i Santorum raspravljali su o Romneyevim dosadašnjim postignućima, pozvavši birače da budu kritični prema bivšemu guverneru Massachusettsa, trudeći se svim silama da spriječe njegovo odmicanje u utrci.

'Dužni smo prema državi i njezinu stanovništvu da, bez obzira tko bude nominirani kandidat, ta osoba posjeduje odgovarajući poslovni i politički profil kako bi se, na učinkovit način, mogla nositi s Barackom Obamom', rekao je Gingrich, aludirajući na vlastita pitanja o Romneyevu imutku stvorenom vlastitim poduzetništvom, što je velika prednost u kandidaturi za neku političku funkciju u SAD-u.

Njegovi kritičari tvrde da je, kao suosnivač investicijskog ogranka savjetničke tvrtke Bain & Co. iz Bostona, Bain Capital, 'pljačkao' tvrtke koje je preuzimao, nastojeći iz njih izvući što veću dobit.

No Romney brani poteze Bain Capitala, uz objašnjenje kako je uložio u više od stotinu raznih poslova te da je tvrtka stvorila 10.000 radnih mjesta. 'Ako ljudi žele dobiti političara koji razumije na koji način funkcionira ekonomija, a ja sam radio izravno u gospodarstvu - pravi sam čovjek za to i na najbolji način mogu parirati Baracku Obami', izjavio je Romney.

Samo nekoliko sati prije rasprave, bivši guverner države Utah Jon Huntsman odustao je od utrke, poduprijevši Romneya, čime su njegovi izgledi za kandidaturu porasli. Dosad je dobio potvrdu republikanaca države Iowe i New Hampshirea, a vodi i u utrci u Južnoj Karolini.

Tijekom dvosatne rasprave guverner države Teksas Rick Perry pozvao je Romneya da objavi informaciju o povratu poreza, a Perry i Gingrich su potegnuli pitanje lobiranja i prikupljanja sredstava za kampanju.

Romney nije čvrsto obećao da će objaviti informaciju o povratu poreza, dodavši kako su u povijesti kandidati te podatke objavljivali u travnju te da će i on, vjerojatno, učiniti isto. Bez obzira na napade svojih republikanskih kolega, Romneyeva obitelj odavno je stekla velik imutak, a Mitt Romney svojim ga je poduzetništvom uvišestručio.