EKONOMSKA PERSPEKTIVA

Uživo na tportalu: Što nam (ne) donosi EU?

17.01.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Točno u podne na tportalu počinje prijenos druge od ukupno tri GONG-ove debate o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Mišljenja će danas sučeliti Darko Polšek i Željko Ivanković kao zagovornici, te Darko Mihajlović i Marko Kostanić kao protivnici ulaska u EU

Uz moderiranje cijenjene novinarke i urednice Mirjane Rakić, u debati će se sučeliti mišljenja, stavovi i argumenti o učincima (ne)pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na pojedinca iz ekonomske perspektive, u odnosu na zapošljavanje, školovanje, migracije, mobilnost kapitala, eurozonu.

Tko su sudionici današnje debate?

Darko Polšek redovni je profesor na Katedri za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kao Fulbrightov stipendist boravio je na Virginia Polytechnic u Blacksburgu, a usavršava se u Heidelbergu, Grazu i Oxfordu. Uz predavanja i sudjelovanja na međunarodnim skupovima, znanstvene radove redovito objavljuje u knjigama i znanstvenim člancima.

Glavni urednik i direktor časopisa Banka Željko Ivanković u novinarstvu je od sredine osamdesetih. Djeluje u domaćim i inozemnim medijima, a posljednja dva desetljeća posvećen je području političke ekonomije. Doktorirao je filozofiju politike na Australian National University. Od kraja 2002. do 2009. bio je u diplomatskoj službi u Japanu i Australiji.

Marko Kostanić aktivist je Demokratske inicijative protiv Europske unije, dramaturg i teoretičar koji se bavi pitanjima stanja ljevice te političko-ekonomskom analizom tranzicijskih procesa. Autor je članaka, među ostalim, 'Europska monetarna politika i demokracija' i 'Opaske o demokraciji u EU iz donjeg rakursa' za temate 'S onu stranu Schengena' za časopis Zarez.

Darko Mihajlović
, diplomirani ekonomist i slobodni konzultant, specijaliziran je za investicijske rizike, krizni menadžment, te prevenciju i suzbijanje najsloženijih oblika gospodarskog kriminaliteta. Vodio je istraživanja 'Prisutnost talijanske ribarske flote u području ZERP-a RH 2005-2010 (detaljni prikaz)', te 'Strategije i operativna funkcija privatnih banaka u RH 1997-2007'.

Debata se organizira u sklopu GONG-ova projekta 'EU IN Forum – povećanje razumijevanja procesa integracije i članstva u EU' u partnerstvu s udrugom Delta iz Rijeke. Projekt sufinanciraju Europska unija kroz program IPA INFO 2009 Civil Society EU Info (69.972,50 eura), European Fund for the Balkans kroz regionalni program 'Think and link', Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (5.250 eura), te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (20.000 kuna).