ČLANOVI POSADE DOBRO

Talijanske vlasti pregovaraju s gusarima

13.04.2009 u 21:09

Bionic
Reading

Napadi američkih i francuskih specijalaca na somalske gusare pojačali su zabrinutost i za sudbinu 16-ro članova posade talijanskog remorkera otetog u subotu među kojima se nalazi i hrvatski pomorac, a talijanske vlasti u ponedjeljak nastoje pregovorima osloboditi posadu

Glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun izjavio je za Hinu da krizni stožer talijanskog ministarstva vanjskih poslova radi na rješavanju ovog slučaja otmice. 'Očekujemo da će pregovori završiti pozitivno i da će posada, uključujući i hrvatskog pomorca, biti oslobođena', rekao je Dragun.

Talijanska agencija ANSA u ponedjeljak je izvijestila da je u tijeku užurbana aktivnost pregovarača koji traže kanale komunikacije kako bi se izbjeglo da stanje izmakne nadzoru. Iz obavještajnih izvora, navodi ANSA, doznaje se da je smjer talijanskih vlasti, za razliku od akcija Francuske i SAD-a, pregovaranje do kraja iako izgleda, kako je potvrdila tvrtka Micopero iz Ravenne koja je vlasnik otetog broda Buccaneer, kako još nije pristigao nikakav zahtjev za otkupninom.

Talijanski brod i dva egipatska u nedjelju navečer odvezeni su u vode na oko 16 kilometara ispred sela Lasqoraya. ANSA potvrđuje kako su po posljednjim raspoloživim podacima članovi posade, deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat, dobro.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova, kao i u ostalim sličnim situacijama, maksimalno je suzdržano u iznošenju operativnih aspekata poduzetih aktivnosti kako bi se zaštitili oteti pomorci što mora ostati 'najviši prioritet', navodi ANSA.

Talijanski remorker Buccaneer u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne somalski su pirati oteli u subotu u Adenskom zaljevu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da je oteti hrvatski pomorac, koji je na brodu radio kao električar, dvadesetpetogodišnji Riječanin a na brod se ukrcao u Veneciji. Identitet pomorca iz razloga sigurnosti ministarstvo ne navodi.