PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'Hrvatska dio svoje suverenosti pametno ulaže'

16.01.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović održao je tradicionalni prijem za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u RH povodom Božića i Nove godine te obilježavanja 20. obljetnice međunarodnog priznanja RH kojem su se odazvala 64 veleposlanika i devet predstavnika državnih organizacija

U pozdravnom govoru predsjednik Josipović istaknuo je da, nakon potpisivanja pristupnog ugovora, članstvo u EU-u jamči čvrst temelj za puno korištenje kreativnog potencijala 'naše mlade zemlje'.

Spomenuvši u vruću temu ulaska u Europsku uniju predsjednik je rekao da time Hrvatska ne odustaje od svoje suverenosti nego dio nje pametno ulaže u najprosperitetniju političku i gospodarsku zajednicu na svijetu

Josipović smatra da je potpisivanjem pristupnog ugovora završena tranzicija Hrvatske. Dodao je da je nacionalnom samopoštovanju u ranoj fazi državnosti najsramotniji udarac zadala 'široko rasprostranjena sustavna korupcija' čak više od rata.

Također je govorio i izazovima koji su pred nama.

'Ova će godina biti godina natprosječnih izazova u vidu financijske konsolidacije i gospodarskog oporavka', rekao je predsjednik Josipović. On smatra da je lijek za gospodarsku stagnaciju u otvaranju Hrvatske konkurenciji za što najbolji institucionalni okvir pruža upravo EU.

Osvrnu o se o na odnose sa susjedima rekavši da ćemo nastaviti unapređivati odnose s njima i biti veliki zagovornik daljnjeg proširenja EU-a na jugoistok Europe. Također je naglasio i da Hrvatska namjerava proširiti suradnju s Kinom, Indijom i Japanom, a posebno je istaknuo i Rusiju.

Papinski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari rekao je da je potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini i, podsjećajući na riječi pape Benedikta XVI, rekao da Hrvatska duhovno i moralno pridonosi Europi kamo oduvijek pripada.

Uz predsjednika na prijemu je bio i cijeli državi vrh od premijera Zorana Milanovića, prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, predsjednika Sabora Borisa Šprema i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić do potpredsjednice Sabora i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.