RAT AGENCIJA

Moody's zadržala najviši rejting za Francusku?!

16.01.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Rijetko se kada tako skladno poklope ekonomski parametri s političkom agendom vladajućih. Nakon što je u petak agencija Standard & Poor's snizila rejting za devet zemalja eurozone, a Francuska ostala lišena najviše ocjene, trostrukog A, što je opoziciji pružilo izvanrednu predizbornu municiju, za francusku vladu u ponedjeljak je stigla veoma utješna vijest. Agencija Moody's u svom današnjem izvještaju ostavila je Francuskoj najvišu ocjenu, trostruki A, dok će se perspektiva, stabilna ili negativna, konačno procijeniti u prvom tromjesečju godine

U mnogočemu, izvještaj agencije Moody's, jedne od tri relevantne agencije za procjenu kreditnog rejtinga, proturječi onom agencije Standard & Poor's. Tako se francuskoj vladi pruža puno povjerenje da u 2013. godini proračunski deficit dovede ispod 3 posto, a mjere koje je poduzela drže se pozitivnima te će o njihovoj efikasnosti ovisiti dodjela moguće stabilne perspektive. Što su financijska tržišta nestabilnija, veći je pritisak na zemlje s visokim ocjenama, a rizici u krizi eura su često faktori koji nadilaze kontrolu pojedine vlade, smatra agencija.

Treća agencija, Fitch Ratings, prošli je tjedan izvijestila da neće spuštati ocjenu Francuskoj tijekom ove godine, no perspektiva joj je zato procijenjena negativnom.

Inače, financijska tržišta u Francuskoj nisu danas zabilježila pad vrijednosti dionica, kao što se moglo očekivati nakon pada rejtinga. Niz analitičara to pripisuje činjenici da je snižavanje rejtinga bio već predviđeni potez koji je malo koga na tržištu zatekao.