HRVATSKO-ALBANSKI PROJEKT

Crnogorci strahuju od gradnje nuklearke

13.04.2009 u 18:38

Bionic
Reading

Republike Hrvatska i Albanija trebale bi krajem travnja potpisati sporazum o izgradnji zajedničke nuklearne elektrane u Skadru na sjeveru Albanije, čiji bi veći dio proizvedene energije išao Hrvatskoj jer će gradnja biti povjerena Hrvatskoj elektroprivredi, prenijeli su u ponedjeljak beogradski elektronički mediji

Sporazum bi, kako se navodi, trebali potpisati predsjednici vlada Hrvatske i Albanije Ivo Sanader i Sali Berisha. Nuklearna centrala biti će izgrađena na obali Skadarskog jezera koje većim dijelom pripada Crnoj Gori, vrijednost projekta iznosi oko četiri milijarde eura, a kapacitet centrale biti će oko tisuću petsto megavata.

Dvije vlade osnovati će radnu skupinu od deset stručnjaka, po pet sa svake strane, koja će brinuti o tehničkoj realizaciji projekta, a hrvatsku stranu činit će stručnjaci koji su iskustvo stekli u nuklearki "Krško".

Mediji prenose da je u Crnoj Gori na snazi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata, donijet 1995. godine, te da je službena Podgorica priopćila kako joj nije bilo ponuđeno da sudjeluje u izgradnji centrale.

Crna Gora se, kako se dodaje, nada da u ovom slučaju neće biti prekršene međunarodne konvencije koje predviđaju da zemlja koja planira gradnju postrojenja koje utječe na okoliš izvan njezinih granica, za izgradnju mora imati suglasnost svih potencijalno ugroženih država.

Reagirajući na informacije o izgradnji centrale, pomoćnik crnogorskog ministra za zaštitu okoliša Siniša Stanković kazao je da Crna Gora nema mehanizama spriječiti gradnju takvog objekta u blizini svoje granice.

Stanković je, kako se dodaje, upozorio službenu Tiranu da će Albanija ugroziti svoje dobre odnose s Crnom Gorom ako odluči graditi nuklearnu elektranu na tom mjestu bez suglasnosti Podgorice.