PREVIŠE REVOLUCIONARNO

Može li 'Che' Guevara prodavati Mercedese?

16.01.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Njemački automobilski koncern se ispričao zbog korištenja slike El comandantea Guevare, a kubanski je antikastrovski egzil zapalio internet svojim protestnim akcijama

Ernesto ‘Che’ Guevara kao prodavatelj Mercedes-Benza? Ma koliko to nevjerojatno zvučalo, tako je ispalo ili je trebalo biti. Onemogućila je tu akciju oštra reakcija antikastrovskog kubanskog egzila kada su saznali s kojim to namjerama poznata njemačka automobilska tvrtka kani promovirati, kako je sama kazala, najrevolucionarniji automobilski proizvod i plan.

Sve je počelo na tehnološkom sajmu International Consumer Electronics Show (ICES) u Las Vegasu. Glasovita fotografija ‘Che’ Guevare Alberta Korde, na kojoj je komandant nepočešljan i s izgubljenim pogledom, a koja je snimljena 1960. u Havani na skupu žalosti zbog smrti drugova u terorističkom atentatu u luci, već je bila poslužila za reklamiranje francuskih parfema, alkoholnih pića ili donjeg skupocjenog ženskog rublja, ali ovoga puta odvažnost marketingaša je otišla korak dalje, doista lukavo, jer su Photoshopom izmijenili petokraku na ‘Che’ Guevarinoj kapi i umjesto nje stavili poznati logo Mercedesa.

Dogodilo se to prošlog utorka u Vegasu kada je predsjednik MB-a Dieter Zetsche predstavljao inovacije u kompaniji, a inicijativa u pitanju se zove CarToghether, strateški potez kojim se želi smanjiti emisije CO2 jer zagovara korištenje tehnologije i društvene mreže kako bi se putnici međusobno pronalazili i dogovarali zajednička putovanja u istom vozilu. Zetsche je tada kazao: ‘Neki kolege još smatraju da dijeliti auto graniči s komunizmom, a ako je to slučaj s našim projektom', dodao je na španjolskom, 'Viva la revolución (živjela revolucija!)’.

U tom trenutku se iza njega vrtjela videoprezentacija, a dok je to izgovorio pojavila se Kordina slika s amblemom Mercedesa umjesto petokrake na ‘Che’ Guevarinoj glavi.

Marketinški stručnjaci Mercedesa, ispostavilo se odmah, nisu bili tražili dozvolu Diane Díaz, Kordine kćeri koja ima vlasnička prava na tu fotografiju, no to nije bilo ništa novo. Niti Smirnoff nije zatražio dozvolu 2000. još tada živog Korde (preminuo je 2001) kada je koristio Che Guevarinu sliku da prodaje svoju votku, što je završilo na sudu u Londonu, nakon čega je čuveni fotograf dobio nemalu odštetu.

Kordin općeniti stav je bio da treba zaštititi Guevaru od silovitog kapitalizma koji je komandante toliko prezirao.

Uglavnom, Korda nije reagirao ako je mislio da korištenje slike širi mit o Guevari, već samo ako mu se činilo da kapitalisti pretjeruju. S te strane Mercedes Benz je možda računao na blagu reakciju Kordine kćeri, ali nije očekivao lavinu napada antiguevarista u egzilu koji smatraju da je ‘Che’ Guevara bio masovni ubojica (misleći pritom na česte egzekucije kojima je Guevara nakon pobjede revolucije na Kubi rukovodio na farmi La Cabaña) i da nije u redu koristiti njegovu sliku jer je ona ‘previše bolna za poštene i potlačene Kubance’.

Nije trebalo čekati ni 24 sata, a Daimler AG, kompanija koja kontrolira Mercedes-Benz, iznijela je pokajničke riječi. Opet je to bio direktor Zetsche kazavši da njegova kompanija ni u kojem slučaju ‘ne podržava detalje ili akcije ovoga povijesnoga aktera niti njegovu političku filozofiju, zbog čega se ispričava onima koji se osjećaju povrijeđenima’.

Po prvi put, možda, složili su se sljedbenici i ljuti protivnici Ernesta ‘Che’ Guevare de la Serna: zvijezda na kapi komandantea mora biti petokraka. Dakle, revolucionarna!