100 DANA PANIKE

Izgon Roma – Sarkozyjev izborni adut?

16.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Francuskom je predsjedniku ostalo stotinjak dana do izbora, kreditni rejting zemlje se urušio i sumornu ekonomsku perspektivu bolje je zaobilaziti na prstima. Što je preostalo Sarkozyju za galvanizaciju javnosti? Imigracija. Problem francuskih Roma i njihove deportacija ponovno postaje tema dana

Prema riječima francuskog ministra unutrašnih poslova Claudea Gueanta, deportacijska kvota Roma je u 2010. premašena za 4000. Prošle je godine njih 32.000 bilo prisiljeno napustiti zemlju u pravcu Bugarske i Rumunjske. Francuska, bez obzira na osudu Ujedinjenih naroda i potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding da je riječ o diskriminaciji na rasnoj i etničkoj osnovi, i dalje tiho provodi izgon romske populacije, navodi EUobserver.

Sarkozy najavljuje uništenje svih ilegalnih romskih naselja i ne libi se uspostaviti direktnu vezu između imigracije i kriminala. Prošle je godine, k tome, zabranio prošnju po bogatijim pariškim predgrađima koja je trebala prestati u siječnju ove godine, no umjesto toga, zabrana je produžena do ljeta, prenosi The Guardian.

Većina od 15 000 Roma koji danas žive u Francuskoj nalaze se u okolici Pariza i Marseillea. U potonjem nije rijetkost da čitave obitelji žive na ulici, pogotovo nakon što su mnoga naselja sravnjena sa zemljom. Nije rijetkost ni da ih odbijaju u prenoćištima za beskućnike ili da im se uskraćuje osnovna zdravstvena skrb, unatoč dogovoru na razini Europske unije prema kojem se svaka od članica obvezuje olakšati njihovo obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i smještaj.

Kako kaže Jean Francois Corty iz jedne nevladine udruge, politička elita nije svjesna kakve implikacije ima navedeno šikaniranje na javno zdravstvo. 'Zdravstvena skrb nije samo onemogućena Romima, nego i svima koji nemaju nikakve dokumente odnosno pravo na boravak. Tim je ljudima život postao nesnosan', dodaje.

Ponovno premještanje fokusa na problem Roma tek ukazuje na Sarkozyjevu predizbornu paniku i deficit konstruktivnih političkih vizija. 15 000 ljudi nema apsolutno nikakav utjecaj na stanje u Francuskoj. Najmanje što se za njih može učiniti je minimalano im olakšati ionako beznadnu egzistenciju, kad ih već ne može pustiti na miru u vremenu nad kojim se nadvijaju daleko dublji problemi.