MANNING IDE NA VOJNI SUD

Zbog suradnje s WikiLeaksom prijeti mu doživotna robija

14.01.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Bradley Manning, optužen da je filtrirao državne i vojne tajne WikiLeaksu, ide pred vojni sud, a Pentagon zbog navodne veleizdaje traži doživotnu robiju

Vojni sudac, istražitelj Paul Almanza, koji vodi proceduru protiv Bradleyja Manninga, kojeg se tereti da je ukrao i WikiLeaksu predao na tisuće dokumenata koji su poslužili kao ‘pomoć neprijateljima SAD-a’, izaći će pred vojni sud jer su tužitelji uspijeli dokazati da postoje opravdani razlozi za sumnju da je pomogao talibanima i Al Kaidi dovodeći u opasnost sigurnosti snaga SAD-a i samu državu.

Prikupljeno je 300.000 stranica dokaza, a obrana traži da se 22 kaznenih djela pretoče u samo tri i da se Manninga osudi na maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora. Pentagon traži, pak, doživotnu kaznu zatvora, degradaciju, gubitak svih prava i nečasni otpust iz oružanih snaga.

Manningu, dakle, ne gine teška robija u jedinom zatvoru maksimalne sigurnosti američkog ministarstva obrane, Fort Leavenworth u Kansasu.

Obrana tvrdi da Manning ima poteškoće sa svojim seksualnim identitetom i da je trebao biti udaljen iz vojske prije nego što je poslan u Irak 2009. Dok je bio u Bagdadu imao je nekoliko incidenata neposlušnosti pa se zaključuje da je dokumente o ratu i ratnim zločnima Amerikanaca nad Iračanima dostavio WikiLeaksu iz osvete nadređenima. Tada, podsjećamo, nije bilo dozvoljeno homoseksualno ponašanje u vojsci. Sada jest.

Manning će odgovarati jer se smatra da je dostavio 700.000 klasificiranih dokumenata Pentagona i State Departmenta Julianu Assangeu, što je WikiLeaks iskoristio ostavivši američki diplomaciju golu i nezaštićenu, između ostalog, zbog nepobitnih dokaza da su američke vojne vlasti vršile torturu u logoru Guantanamo na Kubi te nemilosrdno ubijale civile u Iraku.