PORUKA IZ BELGIJE

Pedofiliji u Crkvi treba pristupiti globalno

14.01.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Govoreći za Radio Vatikan, glasnogovornik Belgijske biskupske konferencije, biskup Guy Harrpigny, rekao je da globalni pristup pedofiliji u prvom redu znači saslušati žrtve, razbiti zavjeru šutnje, objaviti istinu i javno priznati činjenice

Valja izvući pouku iz bolnih pripovijedanja žrtava, razbiti zavjeru šutnje i pred lice pravde izvesti zlostavljače, ali u prvom redu treba udariti temelje za budući rad i suzbijanje spolnih zlostavljanja. S tim su nakanama belgijski biskupi objavili dokument naslovljen Skrivena patnja – za globalni pristup spolnim zlostavljanjima u Crkvi, koji je jučer postao dostupan na mrežnim stranicama belgijske crkve.

Govoreći o dokumentu za Radio Vatikan, glasnogovornik Belgijske biskupske konferencije, biskup Guy Harrpigny rekao je da globalni pristup u prvom redu znači saslušati žrtve, razbiti zavjeru šutnje, objaviti istinu i javno priznati činjenice, kao i odgovor na zahtjeve žrtava i naknadu za pretrpljenu bol.

Vijest koju prenosi IKA kaže da se u dokumentu predviđaju i druge mogućnosti: primjerice, posredovanje i arbitraža za stare slučajeve te odšteta osobama ako je budu zahtijevale. Biskupi u prvom redu misle na žrtve zlostavljanja, koje pate i patit će do kraja života. 'Njima je potrebna pomoć, njih valja saslušati, a upravo to želimo učiniti', objasnio je biskup Harrpigny.

Upitan koliko je dokument važan, rekao je da je riječ o prvom, ali ne i posljednjem koraku da se odgovori na iščekivanja žrtava i javnosti. 'Uvjereni smo da je pred nama dug put, ovo je način da se pomogne žrtvama, ali mislim da se imamo posvetiti i duhovnom vidu pomoći; polazeći od svoje kršćanske vjere moramo promisliti o tome kako pomoći osobama da u teškim situacijama shvate da i u Evanđelju mogu pronaći snagu za sučeljavanje s osobnom patnjom. Još ništa nismo učinili u tom vidu', kazao je belgijski biskup.

Naime, Crkva bi tek željela zadovoljiti pravdu, nadoknaditi štetu i iskreno saslušati žrtve – istaknuo je biskup dodajući da svekolika kršćanska zajednica mora surađivati da se više ne ponovi zlostavljanje maloljetnika.

Strahote pedofilije u Europi najviše su potresle belgijsku crkvu, možda čak i više nego onu u Irskoj. Izvješće odbora za praćenje tužbi zbog seksualnog zlostavljanja, koji je osnovala Katolička crkva, a vodi ga neovisni dječji psihijatar Peter Adrianssens, otkriva da je stiglo 500 tužbi žrtava i da je 13 osoba počinilo samoubojstvo jer nisu mogle izdržati pritisak proživljene traume.

Belgijski biskup Roger Vangheluwe, koji je otišao s dužnosti u travnju 2010. nakon priznanja da je napastovao nećaka, bio je najspominjaniji slučaj, a papa Benedikt XVI je pred belgijskim žrtvama pedofilije kazao da je tužan kao na Kristovoj samrti.

Došlo je do velikih sumnji i rastućeg ogorčenja javnosti, ali i vlasti, koje se pitaju kakve veze imaju belgijska Katolička crkva i kardinal Dannels s pedofilijom, odnosno kako su se i zašto povjerljivi materijali o slučaju svećenika pedofila našli na tajnome mjestu u kardinalovom uredu

Popularni Dannels, nekadašnji vodeći glas tzv. liberalnog krila Katoličke crkve u Europi i čovjek od velikog povjerenja Svete Stolice, stvorio je Crkvi i papi Benediktu XVI gotovo nepremostivu barijeru, pa su se analitičari pitali dokad će se nastaviti pedofilske afere koje uništavaju ugled Katoličke crkve i samog Vatikana. Ovaj dokument belgijskih biskupa ide za tim da se Crkva izvuče iz strašna blata

Naime, kardinal Godfried Maria Jules Dannels se zapetljao izjavama da je o nekim pedofilskim aferama belgijskih svećenika saznao nedavno, dok su neki svećenici, poput franjevca Rika Devillea, svjedočili da su informirali kardinala o slučajevima pedofilije čak prije šesnaest godina.