ISTRAGA U SAD-u

Pamuk za gaćice Victoria's Secret beru afrička djeca?

Bionic
Reading

Poznati američki lanac ženskog donjeg rublja Victoria's Secret suočen je ovih dana s policijskim istragama nakon otkrića da pamuk za proizvodnju odjeće nabavlja iz Burkine Faso, od farmi koje za njegovo branje koriste djecu

Priču su iz te siromašne afričke države (1200 dolara – jedan od najnižih BDP-a na svijetu) donijeli novinari američkog financijskog tjednika Bloomberg. Zasad nema dokaza da su u Victoria's Secretu znali što se događa na farmama s kojima surađuju, no ta kompanija iz Burkine Faso godišnje dobiva oko 600 tona vlakana.

'Pristupamo vrlo ozbiljno ovoj stvari jer ne toleriramo rad djece', komentirali su u Limited Brandsu, kompaniji koja posjeduje Victoria's Secret. No istovremeno osporavaju neke teze u članku tvrdeći da je jedna intervjuirana djevojčica punoljetna, dok Bloomberg ne odustaje i nastoji dokazati da je djevojčici 13 godina. Novinama je ispričala o strašnim uvjetima života i rata na plantaži, gdje je između ostalog znaju istući drvenom granom.

Pomoćnik državnog odvjetnika u državi New Jersey, James McMahon, objasnio je da će učinkovitost istrage ovisiti i o spremnosti druge države na suradnju. On je već sudjelovao u procesuiranju jedne američke kompanije koja se bogatila na zatvorskom radu u Kini. Među većim kompanijama kroz slične skandale prošao je, recimo, Apple nakon serije radničkih samoubojstava u kineskoj kompaniji dobavljaču Foxconn. Apple je postao prva velika tehnološka kompanija koja je počela surađivati s Udrugom za pošteni rad, nevladinom organizacijom koja nadgleda uvjete rada za neke velike kompanije koje su preselile industriju izvan SAD-a.

Inače, američki zakon brani uvoz pamuka iz Benina, Kine, Tadžikistana, Uzbekistana i Burkine Faso za budžetski novac, i to upravo zbog raširene prakse prisilnog dječjeg rada i eksploatacije bespravnih radnika uopće. Sada bi se moglo dogoditi da se pamuk iz te zemlje potpuno zabrani.

Reporteri Bloomberga proveli su dulje vrijeme obilazeći farme i uvjeravajući se u to da odrasli radnici na farmama nisu upoznati s kuriozitetom da je takav tretman djece negdje drugdje nedopustiv. Neka djeca su imigranti bez roditelja, neregistrirana ili lažno registrirana, pa postoji velika šansa da postanu de facto roblje. Tvrde i da se djeci onemogućava odlazak u školu jer ih se želi više koristiti na plantažama.