9. DAN ŠTRAJKA GLAĐU

Zašto vukovarski branitelj moli pomoć Borisa Tadića?

14.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Vukovarski branitelj Stjepan Živković (44) tvrdi da već deveti dan štrajka glađu i odbija uzimati lijekove, ogorčen postupanjem HZZO-a, policije i pravosuđa prema njemu i članovima njegove obitelji. Taj 80-postotni ratni invalid iz okolice Vinkovaca od ovakve Hrvatske ne želi više ništa te pomoć traži od predsjednika Srbije Borisa Tadića

'Teškom mukom moram Vam priznati da sam jednostavno primoran (tražiti pomoć) zbog moje obitelji, supruge i četvero djece koji su sada uz mene veliki uteg državi za koju sam se borio... Od Vas molim i tražim pomoć u lijekovima i liječenju onoliko koliko mi Vi ljudski možete priznati i omogućiti. Od ove države za koju sam dao zdravlje ne želim ništa jer me omalovažava ne samo kao branitelja nego kao čovjeka', napisao je Živković Tadiću.

Beograd: Obratite se Zagrebu

U uredu za odnose s javnošću srpskog predsjednika Borisa Tadića potvrdili su za tportal da su primili Živkovićev dopis.

'S obzirom da je gospodin Živković državljanin Republike Hrvatske,preporučujemo mu da se za ostvarenje svojih prava obrati nadležniminstitucijama svoje matične države', stoji u kratkom očitovanju pressslužbe.

Mediji su o Živkoviću izvještavali još 2010, kada je na ćirilici poslao zahtjev HZZO-u da se njemu i obitelji nakon prometne nesreće odobre putni troškovi za liječenje u najbližim toplicama u Bizovcu ili plati dolazak fizijatra kući. Živković je prosvjedovao, revoltiran voditeljem vinkovačkog ureda HZZO-a Gabrijela Šokičića.

'Rekao mi je da su hrvatski branitelji gori od četnika jer stalno nešto tražimo i tako štetimo državi. A na ćirilici sam pisao jer sam shvatio da je u ovoj zemlji bolje biti Srbin i četnik nego hrvatski branitelj. Njima se oprašta i ugađa zbog Europe', kaže Živković za tportal. Taj ogorčeni branitelj član je HDZ-a, katolik i obožavatelj pjevača Marka Perkovića Thompsona. Prema njegovom uvjerenju, uz njegov 'dug jezik' strukturama možda smeta to što je ime njegove mame (Desanka, op. a.) često u Srbiji.

HZZO: Sve je po zakonu!

HZZO u odgovoru na upit tportala javlja da Živković i njegova obitelj ostvaruju 'svu potrebnu zdravstvenu zaštitu i prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja'. Svi zahtjevi gospodina Živkovića upućeni HZZO-u rješavani su sukladno zakonu, a za sve daljnje stojimo mu na raspolaganju, poručuje HZZO.

No ne samo Živković, već i njegov liječnik iz Vinkovaca (podaci poznati redakciji, op. a.) tvrde da je riječ o tendencioznom pristupu HZZO-a prema članovima obitelji Živković. Kako drukčije objasniti da su tri zadnja zahtjeva HZZO-a u vezi s putnim nalozima, koje liječnik mjesečno potpiše na desetine, isključivo vezani uz obitelj Živković?

HZZO odlučno odbacuje navode o eventualnoj tendencioznosti i tvrdi da su kontrolirani različiti putni nalozi, pa 'nije točno da je HZZO dva puta zatražio očitovanje vezano uz isti putni nalog'. Kontrola izdanih putnih naloga predmet je redovite kontrole, a istu provode stručne službe HZZO-a tijekom cijele godine, napominju u HZZO-u.

Zamjeranje šefu HZZO-a?

S obzirom da se, u konkretnom slučaju, od mnoštva putnih naloga kontroliraju samo oni za članove obitelji Živković, bilo bi zanimljivo vidjeti koje stručne osobe i po kojim kriterijima odabiru predmete za redovitu kontrolu, kaže Stjepan Živković.

Tvrdi da se zamjerioŠokičiću jer je rekao ono što se nije nitko usudio, a to je da kao HDZ-ov kadar doslovno vlada gradom, da je na radno mjesto postavljen po stranačkoj liniji, da djecu školuje u inozemstvu, a da njegovi kontrolori jednostavno čekaju smrt na radnom mjestu jer su 'od starosti i bolesti nepokretni, ili čekaju i čuvaju radno mjesto za nekoga'.

Živković je ujesen 2010. mirno prosvjedovao pred Općinskim sudom jer je protiv njega podignut optužni prijedlog nakon što su ga djelatnice HZZO-a prijavile zbog navodnih prijetnji i uznemiravanja.

'Prijetnje i uznemiravanja'

Živković je HZZO-u podnio zahtjev na ćirilici i srpskom jeziku, pri čemu su djelatnice HZZO-a kao prijetnju shvatile dio rečenice iz zahtjeva koji glasi 'u državi u kojoj kontrolori sa radnog mjesta idu na sahranu ali na svoju'.

Apel ministra Matića

Sa Živkovićevim slučajem upoznat je i ministar branitelja PredragMatić Fred. Napominje da je ministarstvo i ranije slalo preporuke da se taj slučaj riješi. Matićističe da Živković ima apsolutno pravo pisati dopise na ćirilici te da ima 'osebujan način komuniciranja s institucijama'.

Živković je ostvario sva prava iz resora Ministarstva branitelja. Ali...

'I sve druge institucije moraju raditi svoje. Ako čovjek nema pravo na nešto, neka mu to kažu.Dosta je bilo 20 godina lažnog dodvoravanja i obećavanja braniteljima.Dok sam ja ministar, zakon će se poštivati i apeliram na sve ostaleinstitucije da slijede taj primjer i tada nećemo imati nikakvihproblema. Ne može se branitelju reći – dođi za mjesec dana, pa ćemovidjeti. Pogledat ćemo jednom i završiti cijelu priču - ili imaš, ilinemaš pravo', poručuje Matić. Branitelji nisu djeca, dodaje, oni suozbiljni ljudi, ne treba ih zavlačiti ili im lagati, na to sunajosjetljiviji.

Živković je, kako kaže, pisao na ćirilici jer je bio revoltiran što država pokušava štedjeti na njemu, a citirana rečenica opisuje sustav u kojemu korumpirani državni službenici do posljednjeg daha drže radna mjesta.

Puna rečenica u zahtjevu glasi: 'Kako sam ja stvarao ovu državu, i evo kako vidite stranku koja vas je vodila sve ove godine u državu blagostanja u kojoj možete uzimati pare pacijentima, u kojoj moj tata ima faktore rizika jer je star a na primjer prijatelji i rodbina doktora nemaju te faktore, još ako dobro počaste u državi u kojoj kontrolori sa radnog mjesta idu na sahranu ali svoju'.

Nakon što je protiv njega 2010. podignut optužni prijedlog, Živković je također štrajkao glađu, koji je prekinuo nakon intervencije liječnika i Ministarstva branitelja uz obećanje da će se slučaj riješiti.

Psihijatrijsko vještačenje

U međuvremenu se nije dogodilo ništa, a optužni prijedlog i dalje je na snazi.

'Vjerujući u pravnu državu čekao sam sudsko razrješenje svega, ali napadi moćnika ne prestaju... Do okončanja postupka, vrši se i nalaže psihijatrijsko vještačenje, pokušaj da me se pokaže neubrojivim i tako osudi, a da kao ne odgovaram, to mi se nudilo', opisao je Živković u kaznenoj prijavi koju je sam, prije nekoliko dana, podnio ne samo protiv djelatnika vinkovačkog HZZO-a, već i pojedinih djelatnika Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, policije i pravosuđa.

Između ostalog, Živković tvrdi da je u prisustvu sutkinje razgovarao telefonom sa Šokičićem pitajući ga zašto mu 'smješta', a ovaj ga je pozvao da se nađu na kavi i dogovore. Oni su se, tvrdi Živković, 'udružili u zločinačku skupinu' koja je zloupotrijebila položaj i ovlasti te ih treba kazniti i maknuti s radnih mjesta jer 'mogu štetiti i drugim ljudima'.

I sin na udaru HZZO-a

Živković napominje da svoj status, pa i liječenje i rehabilitaciju, nije zaradio ili kupio kao neki, nego zaslužio zbog doprinosa u ratu.

Na posljednji štrajk glađu tog invalida 1. skupine nakon teških ranjavanja na vukovarskom ratištu potaknulo je to što HZZO traži provjere opravdanosti putnih troškova za sina Antu, koji je nedavno stradao u prometnoj nesreći.

Liječnik obiteljske medicine u dopisu HZZO-u napominje da im je već ranije jasno naglasio da će pacijenta i dalje slati na liječenje neurokirurgu u Slavonski Brod, što je potkrijepio medicinskom dokumentacijom iz koje je razvidno da je zbog patološkog EEG-a nakon prometne nesreće to neophodno.

'S obzirom na novi zahtjev, mogu pretpostaviti da moje prethodno očitovanje uopće nije registrirano ili ne postoji suradnja između službi unutar HZZO-a. Postoji i druga opcija, a to je tendenciozni pristup prema članovima obitelji Živković, jer kako drugačije objasniti da su tri zadnja zahtjeva u vezi putnih naloga isključivo vezani uz njih', poručio je liječnik, zaključujući da ubuduće neće izdavati putne naloge članovima obitelji Živković dok to ne odobri ovlašteni doktor HZZO-a.

'Ako padnem, vozite me u Šid!'

Stjepan Živković traži da mu se nadoknadi materijalna šteta u vidu troškova odvjetnika i da se njegovo stanje vrati u prijašnje, kakvo je bilo uoči podnošenje zahtjeva na ćirilici, prvenstveno rješavanjem presude tako što će se država koja je odgovorna za rad svojih djelatnika - ispričati.

Živković tvrdi da je u lošem stanju i ne zna do kada će izdržati.

'Od obitelji sam zatražio da me, ako padnem, voze u Orašje ili Šid. Nikako Hrvatska. A moram li piti terapiju, to će biti jedino ako dobijem iz Srbije. Zar je stvarno istina što su govorili naši djedovi, da revolucija jede svoju djecu?', pita Živković, dodajući da je toliko ojađen da moli Boga da ga uzme.