Svijet PROVJERA AUTENTIČNOSTI

Poznati marinci koji su urinirali po talibanima

Identificirana su najmanje dvojica od četiri marinca s videosnimke koja prikazuje kako uriniraju po mrtvim talibanskim borcima, izjavio je dužnosnik američke vojske za BBC

Snimka, koja je postavljena na internet, prikazuje četvoricu muškaraca u vojnim odorama koji, kako se čini, uriniraju po tri očito beživotna tijela i pritom poziraju, svjesni da ih se snima. Na tlu leže muškarci tamnije kože, bosi. Jedan od njih je prekriven krvlju.

Američki mediji su izvijestili da su marinci sa snimke pripadnici 3. bataljuna 2. mornaričke pukovnije koji je sudjelovao u borbenim i mirovnim misijama od Iraka i Afganistana do Guantanama te u gašenju požara u Idahu.

Prema izvješćima, ta postrojba se nalazi u vojnoj bazi Lejeune u Sjevernoj Karolini. Ona je poslana u Afganistan početkom 2011. godine, a vratila se u rujnu ili listopadu, izvijestio je CNN.

Američki ministar obrane Leon Panetta, državna tajnica Hillary Clinton i afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudili su najoštrijim riječima takvo ponašanje.

Porijeklo snimke nije poznato, a prvotno je postavljena YouTubeu. Još nije provjerena njezina autentičnost, ali postoje naznake da nije lažirana.

Talibani su snimku ocijenili barbarskom, ali su objavili da neće utjecati na započete pregovore s Amerikancima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još