HAMNEI OPTUŽUJE

'Mossad i CIA su krivi za ubojstvo znanstvenika'

12.01.2012 u 23:46

Bionic
Reading

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei optužio je u četvrtak američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA) i izraelske tajne službe (Mossad) da se kriju iza ubojstva nuklearnog znanstvenika Mustafe Ahmadija Rošana koje se dogodilo dan ranije

'To kukavičko ubojstvo čiji se počinitelji nikad neće usuditi preuzeti odgovornost za nj, počinjeno je, kao i ostali zločini, uz planiranje i potporu obavještajnih služba CIA-e i Mossada', rekao je ajatolah Hamnei u brzojavu sućuti obitelji znanstvenika.

Ono 'pokazuje da svjetsko nasilje koje predvode SAD i cionisti vodi u škripac', dodao je.

Nuklearni znanstvenik Mustafa Ahmadi Rošan ubijen je u srijedu u eksploziji magnetske bombe pričvršćene na njegov automobil. Još trojica znanstvenika, među kojima su dvojica koja su radila na nuklearnom programu, ubijena su u sličnim akcijama u Iranu nakon siječnja 2010.

Iranski potpredsjednik Muhamed Reza Rahimi već je ranije optužio SAD i Izrael. Washington je zanijekao svaku umiješanost u ubojstvo.

Iranski veleposlanik u UN-u zatražio je u srijedu od Vijeća sigurnosti da osudi napad 'najoštrijim riječima'. Po njegovu mišljenju, 'postoje očiti dokazi da se neki strani interesi kriju iza tih ubojstava' kojima se želi 'omesti miroljubiv iranski nuklearni program'.