BIVŠI PROMATRAČ MALEK:

Iz Sirije se povlače promatrači Arapske lige?

12.01.2012 u 21:55

Bionic
Reading

Brojni promatrači Arapske lige u Siriji ljuti su zbog neuspjeha u zaustavljanju napada na prosvjednike i vjerojatno će se u znak prosvjeda povući, izjavio je agenciji Reuters bivši promatrač iz Alžira

Anwar Malek, koji je ovoga tjedna napustio promatrački tim, tvrdi da su trojica kolega već otišla iz Sirije smatrajući da njihova dvotjedna misija nije učinila ništa da zaustavi obračun sirijskog predsjednika Bašara al Asada s oporbom.

'Mi im dajemo pokriće za najodvratnije akcije, puno gore od onih prije dolaska promatrača', rekao je Malek

Jedino što sprječava povlačenje većeg broja promatrača je činjenica da su tamo po naredbi svojih vlada, pojasnio je dodajući kako se čini da su mnogi od njih pretpostavili interese matičnih država interesima arapskog tima.

Malek tvrdi da su promatrači iz Sudana slali izvješća svojoj vladi prije nego sjedištu misije u Damasku, dok irački promatrači nisu željeli posjetiti oporbena uporišta.

'Promatrači nisu mogli učiniti ništa jer su primali naredbe svojih zemalja', rekao je i kazao da su većina promatrača obavještajci ili diplomati.

'Bit će još povlačenja...Ne isključujem mogućnost da će neke zemlje povući svoje članove ako se stvari nastave razvijati ovim smjerom', istaknuo je Malek

Arapska liga ocijenila je da Malekova kritika misije 'nema veze s istinom' te da hotel nije napuštao šest dana tvrdeći da je bolestan.