RUSKA REVIZIJA

Iz proračuna pronevjereno 135 milijardi kuna!

12.01.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Ruska državna revizija u svom redovnom godišnjem izvješću objavila je da je iz državnog proračuna raznim kršenjima zakona pronevjereno 718,5 milijardi rubalja ili 135 milijardi kuna, rekord u posljednjih deset godina, objavio je u četvrtak ruski list Izvestija

Svota je viša od one iz lanjskog izvješća, kada se radilo o 484 milijarde rubalja, prenosi list pozivajući se na podatke iz dokumenata.

Revizija osobito vodi računa o troškovima u transportnom sektoru: prema izvješću poslanom predsjedniku donjega doma ruskog parlamenta Sergeju Nariškinovu, više od sedam milijardi rubalja potrošeno je u obliku protuzakonitih subvencija, a sumnja se da je na korupciju otišlo dodatnih 7,5 milijardi rubalja.

Institucija prati i pripreme koje se odnose na održavanje Olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Prema podacima, od ukupno 92 mjesta na kojima bi se igre trebale održavati, u 24 su zabilježena velika kašnjenja.

U izvješću se spominje i način upravljanja dobara što ih konfisciraju zaposlenici u carini, te je izračunato da se samo 5,5 posto ukupne vrijednosti konfisciranih dobara vrati u državni proračun. Pod povećalom je i vojska - prijevare koje se odnose na zloupotrebu financijskih sredstava namijenjenih vojnom sektoru procjenjuju se na 2,3 milijarde rubalja.

Korupcija, koja u Rusiji ima ogromne razmjere, znatno otežava rad državnih službi, osobito rad pripadnika snaga reda. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je, na početku svog mandata, najavio bespoštednu borbu protiv ovog fenomena, no priznao je da na tom području nije uspio polučiti očekivani uspjeh.