Svijet NIJE SMANJILA DEFICIT

EU prijeti Mađarskoj sankcijama

Mađarska vlada nije poduzela učinkovite mjere da bi sanirala proračunski deficit, ocijenila je u srijedu u Bruxellesu Europska komisija, izvijestio je BBC

S obzirom na to da Mađarska nije smanjila svoj deficit ispod granice od tri posto BDP-a, Europska komisija smatra da je propuštena prilika za napredak te da zemljama Europske unije sada ne preostaje ništa drugo nego poduzimanje drastičnih koraka.

Od ulaska Mađarske u EU, odnosno od 2004. godine, njezin je BDP kontinuirano premašivao gornju dopuštenu granicu od tri posto. Međutim, prošle je godine pao ispod te granice, ali Komisija to ne smatra poboljšanjem već pokušajem 'maskiranja' stvarnih brojki da bi vlada u Budimpešti financijsku situaciju u zemlji prikazala manje crnom.

Ako zemlje Europske unije podrže procjenu Komisije, to će tijelo iznijeti nove preporuke za Mađarsku s ciljem da zaustavi njezin deficit.

Budući da Mađarska nije u eurozoni (njezina je službena valuta forint), Komisija joj ne može nametnuti novčane globe, ali može predložiti smanjenje ili ukidanje financiranja putem kohezivnih fondova, a to bi našim susjedima moglo isprazniti džepove za više od milijardu eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još