Svijet NEVJEROJATNO, ALI TEK SAD

Izrael zabranjuje javno korištenje nacističkih simbola

Izraelski parlament inicijalno je odobrio u srijedu zakone kojima bi se obuzdalo javno korištenje nacističkih simbola nakon što su ultraortodoksni prosvjednici izazvali skandal nazivajući policiju nacistima i noseći odjeću koncentracijskih logora

Četiri prijedloga zakona brzo su prošla prvi od pet krugova glasovanja koliko je potrebno da bi postali zakonima, iako su ih kritičari osudili rekavši da se njima krši sloboda govora.

Zakoni pozivaju na zatvorsku kaznu do godine dana i visoke novčane kazne za svakoga tko bude osuđen za vizualnu ili verbalnu zloporabu simbola kao što su svastika, izraz nacistički ili epiteti vezani za ubojstvo šest milijuna Židova prije i tijekom Drugog svjetskog rata.

Iako zvuči nevjerojatno, u Izraelu do sada korištenje nacističkih simbola nije bilo zabranjeno, prije svega jer nikome nije padalo na pamet njihovo javno isticanje. Međutim, o zabrani se počelo razmišljati nakon što su se njima počeli koristiti ultraortodoksni Židovi koji silom pokušavaju nametnuti stroge vjerske propise koji zagovaraju spolnu segregaciju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još