MONTI UVJERAVA MERKEL.

'Europa se ne mora bojati Italije kao izvora zaraze za eurozonu'

11.01.2012 u 18:41

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je pohvalila novu talijansku vladu zbog brzine kojom je pokrenula reforme u svojoj zemlji, no premijer Mario Monti jasno je ukazao na nužnost da tržište što prije prepozna napredak u talijanskoj gospodarskoj politici, jer bi u suprotnom krajnji ishod mogao postati upitan, objavile su agencije

'To će ojačati Italiju', rekla je Merkel nakon njihova susreta na zajedničkoj konferenciji za novinare s Montijem u Berlinu, govoreći i brzo provedenim mjerama za smanjenje proračuna i pokretanju strukturalnih reformi koje bi trebale talijansko gospodarstvo učiniti konkurentnijim i tako potaknuti gospodarski rast.

Talijanski premijer zahvalio je talijanskom narodu i parlamentu na njihovom 'zrelom' odgovoru na vrlo bolne reforme, ali i naglasio da Italija može ići naprijed samo u povoljnijem europskom okružju, što bi uključivalo i smanjenje cijene posuđivanja novca.

'Europsko okruženje mora postati povoljnije i ubrzo omogućiti smanjenje prinosa na obveznice i veću integraciju Europske unije', rekao je Monti

Italija će idućih deset godina plaćati kamate na zaduženje u iznosu od 10 posto, što stručnjaci smatraju neodrživim za gospodarstvo koje je već opterećeno dugom koji iznosi oko 120 posto talijanskog BDP-a. Samo u prva četiri mjeseca ove godine Italija mora refinancirati na desetke milijardi eura.

'Visoki prinosi na obveznice možda su bili opravdani kad su tržišta bila nesigurna u gospodarsku politiku Italije, ali za to više nema razloga, osobito nakon što su predstavnici istih tih tržišta naglasili kako cijene naše napore', pojasnio je Monti.

Monti je njemačkoj kancelarki rekao da se 'Europa više ne mora bojati Italije kao mogućeg izvora zaraze za eurozonu, već na nju mogu računati da će, zajedno s Njemačkom, Francuskom i drugim zemljama, odigrati svoju ulogu u borbi za stabilnost i razvitak', potvrdivši da će Merkel i Sarkozy osobno moći provjeriti odvijanje talijanskih reformi tijekom posjeta Rimu 20. siječnja.

'Ne može moja politika biti uspješna ako se ne promijeni politika EU. Ako se to ne dogodi, Italija - koja je oduvijek proeuropska zemlja - mogla bi pasti u ruke populista', rekao je Monti

Merkel je istaknula kako je glavni prioritet eurozone na početku 2012. osiguranje drugog paketa pomoći Grčkoj, a tek onda krenuti u povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti EU.

'Prva obveza eurozone ove godine je rješavanje drugog grčkog programa i završetak tih pregovora s bankama kako bismo se potom mogli usredotočiti na strukturne probleme u eurozoni', rekla je Merkel

Također je najavila da bi u slučaju nužde Njemačka bila spremna u Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) unaprijed uplatiti više novca, a ta je izjava odmah pridonijela malom jačanju eura s najnižih razina na koje je došao posljednjih dana.

'Izjava kancelarke Merkel da je Njemačka spremna uložiti više novca u ESM... djeluje kao promjena stajališta i provokativniji pristup rješavanju krize', rekao je za Reuters neimenovani njemački burzovni stručnjak.

Govoreći o prijedlogu zakona o oporezivanju financijskih transakcija koji bi se provodio samo u eurozoni, Merkel je istaknula kako 'osobno' podržava tu zamisao, ali da kao 'predsjednica vlade' mora voditi računa o protivljenju svojih koalicijskih partnera liberala.

'Moje je osobno stajalište da bismo u slučaju potrebe mogli zamisliti (taj porez) samo na razini eurozone', rekla je, po AFP-u, Merkel

'No kao predsjednica vlade moram nastojati pronaći zajedničko stajalište', dodala je.

'U mojoj vladi nema konsenzusa oko toga pa stoga ne mogu zastupati takvo stajalište', pojasnila je.

Za razliku od CDU-a Angele Merkel, liberalna stranka FDP, njezin koalicijski partner u vladi, ne želi ni čuti o oporezivanju financijskih transakcija samo u eurozoni, već traži da se to primjenjuje na cijelu EU, uključujući i Veliku Britaniju, odnosno londonski City.

Slično mišljenje o potrebi uvođenja poreza u svih 27 zemalja članica EU zastupa i Italija, koja se, podsjetio je Monti, dugo protivila tom porezu, ali je sad 'otvorenija' za tu mogućnost.

Francuska silno želi uvođenje tog poreza, toliko da je predsjednik Nicolas Sarkozy ustvrdio da je njegova zemlja spremna 'dati primjer' uvodeći ga prije ikoga u svijetu, pa čak i jedina ako to bude nužno.