BEZ POTPORE U DRŽAVNOM ZBORU

Zoran Janković nije postao mandatar!

11.01.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Pobjednik slovenskih izbora i kandidat za predsjednika vlade Zoran Janković nije uspio postati mandatar. Za njega su glasala 42 zastupnika Državnog zbora, dok je jedan bio protiv, što Jankoviću nije bilo dovoljno da dobije povjerenje i počne sastavljati novu vladu

Kako navodi Rtvslo.si, zastupnici su preuzeli 54 listića za glasanje, no na kraju su predana samo 43 valjana listića. To Jankoviću nije bilo dovoljno jer je za potvrdu trebao dobiti natpolovičnu većinu, odnosno 46 glasova. Prema odredbama slovenskog Ustava, predsjednik Slovenije Danilo Türk će, nakon konzultacija sa strankama, u roku od 14 dana odrediti novog ili starog, odnosno istog kandidata za mandatara. Mandatara mogu predložiti parlamentarne stranke ili skupine od najmanje 10 zastupnika.

Nakon glasovanja novinarima se obratio i sam Janković. 'Ja ovo ne doživljavam kao poraz. Poraz bi bio kad bih odustao od kandidature', rekao je Janković, a prenosi Slovenskenovice.si.

'To je volja zastupnika i zastupnica i ja je prihvaćam kao takvu. Mislim da smo u stranci napravili sve što treba', rekao je Janković za RTV Slo.

'Bio sam zadovoljan većinom rasprave i zastupnicima koji su bili iznimno korektni, i oni koji su rekli da će glasati za mene i oni koji su rekli da neće. Čini mi se da će oni koji su danas bojkotirali glasovanje to teško obrazložiti građanima. Mislim da je njihova dužnost da uđu u kabinu i glasaju ili za ili protiv', rekao je Janković

Odmah nakon sjednice Državnog zbora javnosti se obratio i slovenski predsjednik Türk, koji je kazao kako mu je žao što Janković danas nije dobio dovoljno glasova, pogotovo jer mu je i on dao povjerenje da pokuša sastaviti vladu.

Janković je dobar kandidat za premijera, čovjek koji ima projekte, a poznata je i volja birača koju su iskazali na izborima', ponovio je Türk ono što je jučer kazao za Slovensku televiziju.

Kazao je da je Janković za njega i dalje ozbiljan kandidat za predsjednika vlade, no nije želio odgovoriti hoće li ga ponovno predložiti za mandatara. Odbio je komentirati i hoće li za mandatara predložiti Janeza Janšu, rekavši da prvo treba održati konzultacije s parlamentarnim strankama.

Kritiku je uputio i Državnom zboru i podsjetio ih i na slovenski Ustav koji kaže da su zastupnici predstavnici svih građana. 'U Državnom zboru smo danas vidjeli mnogo taktike i manevriranja. To nije dobar pokazatelj za daljnji rad parlamenta', zaključio je Türk