GEVORK VARTANJAN

Umro špijun koji je spriječio atentat na Teheranskoj konferenciji

11.01.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Gevork Vartanjan, jedan od najslavnijih sovjetskih tajnih agenata koji je, među ostalim, u Drugom svjetskom ratu sudjelovao u osiguranju Teheranske konferencije, umro je u 87. godini, izvijestila je u srijedu ruska vanjska obavještajna služba (SVR)

'Umro je 10. siječnja 2012', dodaje SVR na svojoj web stranici. Po izvoru na koji se poziva agencija Ria Novosti, Vartanjan je umro u bolnici u Moskvi.

Rođen 17. veljače 1924. u Rostovu na Donu, Gevork Andrejevič Vartanjan preselio se kao šestogodišnji dječak u Iran, gdje je njegov otac, također sovjetski agent, bio po zadatku.

Kako navodi SVR, Vartanjan je 'svoju sudbinu vezao uz sovjetsku obavještajnu službu' već od 16. godine života. Kad mu je bilo samo 19 otkrio je grupu njemačkih agenata u Teheranu koje je Hitler poslao kako bi ubili Churchilla, Staljina i Roosevelta. Na Teheranskoj konferenciji, na kojoj je utvrđena konačna strategija za rat protiv nacističke Njemačke i njezinih saveznika, bio je član osiguranja britanskog premijera Winstona Churchilla, američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta i sovjetskog vođe Josifa Staljina

Vartanjan je gotovo trideset godina radio u raznim zemljama svijeta, zajedno sa suprugom Goar, također sovjetskom špijunkom, dodaje SVR.

Za obavještajne zasluge nagrađen je odličjem heroja Sovjetskog Saveza.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nazvao ga je u brzojavu sućuti obitelji 'legendarnim tajnim agentom, istinskim domoljubom, sjajnom i osebujnom osobom', po priopćenju iz Kremlja.