POVRAT OTUĐENE IMOVINE

Češka vlada odobrila odštetu Crkvi

11.01.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Češka vlada usvojila je u srijedu plan povrata otuđene crkvene imovine za vrijeme komunističke vladavine od 1948. do 1989, izjavila je potpredsjednica vlade Karolina Peake i tako prevladala spor koji je prijetio padom vlade

Premijer Petr Nečas prijetio je izbacivanjem iz vlade ministara iz manjeg koalicijskog partnera Javni poslovi i mogućom ostavkom vlade ako ta stranka blokira povrat imovine i novčanu odštetu crkvenim zajednicama.

No zamjenica predsjednika stranke i vicepremijerka Karolina Peake izjavila je novinarima da se njezina stranka ne protivi odluci i potvrdila da je vlada usvojila prijedlog.

Prema sporazumu vladajućih stranaka i 17 vjerskih zajednica predvođenih Katoličkom crkvom, vlada planira vratiti većinu posjeda konfisciranih tijekom komunističke vlasti te isplatiti 2,91 milijardu dolara odštete u 30 godišnjih rata.

Stranka Javna stvar protivila se planu smatrajući da bi vlada trebala pričekati oporavak gospodarstva čiji će rast u 2012. stati nakon što je u trećem kvartalu prošle godine pao 0,1 posto.

Povrat crkvene imovine planira se još od Baršunaste revolucije 1989. godine, no nikad nije dobio dovoljno snažnu političku potporu u većinski ateističkoj zemlji. Lijeva oporba izrazito mu se protivi, također se pozivajući na loš gospodarski trenutak.