Svijet REFERENDUM UMJESTO IZBORA

Bašar al Asad najavljuje ustavne promjene za ožujak

Sirijski diktator Bašar al Asad je još jednom kritizirao Arapsku ligu zbog toga što traži demokratizaciju njegove zemlje, iako u Ligi sjede predstavnici totalitarnih monarhija kao što je saudijska. Unatoč tome, Asad najavljuje referendum o ustavnim promjenama za ožujak u kojem će njegova stranka Baaz zasigurno izgubiti sadašnji hegemonistički položaj

Opozicija pak nema nikakvog povjerenja u takva obećanja, zahtijeva formiranje koalicijske vlade s predstavnicima svih snaga zemlje i traži održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora prije ovoga ljeta. Naime, lokalni izbori u prosincu su bili fijasko, malo je ljudi izašlo glasovati, a kandidati su prstom imenovani iz predsjedničke palače u Damasku.

Šef države je danas govorio na Sveučilištu u Damasku, govor se prenosio preko državne televizije, a kazao je kako je pobjeda Sirije nad 'stranim snagama' jako blizu, da je neminovna te da neće pobijediti 'banditi koje plaćaju neprijatelji Sirije', očito aludirajući na SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael.

Asad
smatra da Arapska liga (koja je trenutačno isključila Siriju) nema moralni autoritet ni kredibilitet pa je kazao da je prvi sirijski parlament formiran 1917. te je prisutne retorički upitao: 'Gdje su oni tada bili?'

Unatoč očitim dokazima da snage reda i vojske otvaraju vatru po građanima i da se koriste tenkovi Asad kaže da 'nema opravdanja za nasilje', da nitko nije naredio otvaranje vatre nad građanima i da je sve plod urote stranih sila, iako je priznao da kriza odnosi sve više života i da je to 'previsoka cijena za stabilnost zemlje'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još